Overheidsschuld ? Overheid schuldig ?

Vorige week stond er in de TIJD dat de ECB 1/5 van onze overheidsschuld heeft overgenomen. Wat betekent dat eigenlijk ? Moeten we nu jaarlijks een deel betalen aan de ECB ipv eerste schuldeisers, de kopers van het originele papier. Is de afbetalingslast van Belgie hierdoor kleiner geworden of is het gewoon een wijziging van de begunstigden ? Wat doet de ECB met dat schuldpapier ? België betaalt intrest op dat schuldpapier aan de ECB en de ECB geeft gratis geld aan België. Dus eigenlijk komt het er op neer  dat we schulden mogen maken en dat het ons niets kost. Heel gevaarlijk in deze tijden. Heel makkelijk voor politici om hulpprogramma\’s op te zetten.  Het kost niets en geeft het geeft 100 % voldoening. Nul verantwoording en niemand verantwoordelijk. Er moet enkel een kader gecreëerd worden waarin we afspreken wat en hoeveel en dus niet buiten de lijntjes kleuren, aub. Het is makkelijker geworden om de boel te laten ontsporen. Wat dus ook gebeurt. Verbeter me als ik ongelijk heb, aub !