Commedia dell\’Arte

Nu een veto van Polen en Hongarije het coronaherstelfonds van de Europese Unie blokkeert, willen ook wij wel nog eens in dat potje poker roeren.

Er bestaan immers twee soorten mensen. Meneertje Nietsvermoedend, dat, de mondkap voor de ogen, door de waan van alledag wordt geleefd. En mevrouwtje Voorbereid, dat in de donkerte van deze dagen de berenmuts van Kondratiev diep over de oren trekt.

Want winter is coming.

Tien nullen

Keren we eerst eens terug naar het heetst van de zomer.

Want eind juli geeft de Europese Raad, na wat fake gepruillip van spaarzame huisvader Nederland en andere ‘frugals’,  groen licht voor de uitrol van het zogenaamde coronaherstelfonds (nou ja, herstel).

Maar liefst 750 miljard (750.000.000.000) euro wordt er op die lockdownparty opgehoest, gratuit getrieerd en geïntubeerd.

Eerst, en vooral, in de door COVID-19 economisch zwaarst getroffen landen. Een relancepakket dat voor een dikke helft bestaat uit subsidies en voor de rest uit leningen waarvan je nu al weet dat die nooit worden terugbetaald.

Toch niet door diegene die leent.

Conto Conte

Want wie krijgt het leeuwendeel van die 750 miljard meegegraaid?

Wie gaat lopen met € 209.000.000.000?

Precies. Italië.

Omdat Italië heeft afgezien, ja. Niemand die het bij de schrijnende beelden uit brandhaard Bergamo droog hield. En de Italiaanse economie kreeg zowat een genadeschot.

‘Dus’ sleept de Italiaanse premier Conte 209 miljard euro richting Rome. 209 van de 750.

Slik.

Eigenlijk …, eigenlijk is dat coronaherstelfonds niet meer en niet minder dan een reanimatietransfer, en niet toevallig van noord naar zuid.

En je weet nu al wie het gelag betaalt. Want de door de Nederlandse premier Rutte ingebouwde ‘noodrem’ mag dan als een FFP-masker ogen, ze buist voor de minste lekkagetest.

En euh … nóg een bedenking.

’t Is allemaal maar om te lachen

[NOT]

Googel eens ‘countries with largest gold reserves’? Of check https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve. En wie staat daar -het IMF buiten beschouwing gelaten-, na de VS en Duitsland, te pronken met de derde grootste goudvoorraad ter wereld?

Juist. Armlastig zusje Italië …

O Fortuna …

Knap staaltje commedia dell’arte dus, daar op die Europese Raad.

Staan bedelen in je blootje, met op je kop alleen die gekke berenmuts.

Die vol goud steekt.

Zegt veel over Europa (in al zijn naïviteit Meneertje Nietsvermoedend).

Zegt nog méér over Italië (in al haar geveinsde armoe Mevrouwtje Voorbereid).

En zegt het meest …

… over goud.

 

 

PS

Net binnen: Italië vraagt de ECB nu om de Italiaanse pandemieschulden te schrappen! Mamma mia!

(bron: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-11-26/italy-wants-ecb-to-cancel-pandemic-debt-conte-s-top-aide-says?srnd=markets-vp)

 

 

 

 

 

*

DISCLAIMER

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele uitnodiging of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of tot aan- of verkoop van bepaalde financiële of andere producten. Iedere belegging die jij overweegt, moet je zelf toetsen aan je persoonlijk beleggersprofiel of moet je bespreken met je bankier of beleggingsadviseur. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren.  In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.