Pensioen : 6 op de 10 Belgen vrezen geen comfortabel leven meer te kunnen leiden

De levensverzekeraar NN hield een enquête bij 3.132 Belgen en bijna 60 % procent van de bevraagde mensen vreest dat de overheid op termijn de beloofde pensioenen niet meer zal kunnen betalen. De resultaten van de enquête hebben mij doen verslikken in mijn koffie.  De 60 % sceptici had 100% moeten zijn. Blijkbaar gelooft 40% van de ondervraagden nog in sprookjes. Het is een mathematische zekerheid dat de pensioenbeloftes niet kunnen worden nagekomen. Nooit. Alle beloftes rond pensioenen zullen 1 voor 1 verbroken worden. Dat 40% van de ondervraagden zoiets niet inziet of aanvoelt, is voor mij een mysterie. Nu reeds wordt de pensioenleeftijd systematisch omhoog getrokken. Straks zal de Vivaldi regering ons 5.000 eur pensioen beloven van zodra iemand 100 jaar wordt…
Er zijn historische fouten gemaakt. Initieel had België een kapitalisatie-model voor de pensioenen (zoals Nederland en Duitsland hebben) maar onder druk van de vakbonden is dat model omgeruild voor het repartitie-model. Bovendien zijn er verschillende pensioensystemen naast elkaar. Voor bedienden, zelfstandigen en ambtenaren, elk met hun voor-en nadelen en vooral een ingewikkelde wetgeving.

Meer nog, de bevolking kan geen keuze maken om al dan niet in het huidig pensioenstelsel in te stappen. Wij worden verplicht bij te dragen aan een systeem dat fundamenteel kapot is en discrimineert. Is het normaal dat wanneer iemand aan 60 jaar overlijdt al zijn of haar bijdragen gewoon kwijt is? De burger zou vrij moeten zijn om in het pensioensysteem van de overheid te kunnen stappen of niet. Er zou een beter verband moeten zijn tussen arbeid en de vruchten hiervan. Onder het mom van solidariteit zijn wij reeds het slachtoffer van een pervers systeem waarbij jongeren erg veel moeten afdragen voor oudere mensen die niet meer productief zijn. Het is een overdracht van financiële middelen die de jongere generatie voor schut zet. De jongere generatie wordt geconfronteerd met historisch hoge huizenprijzen en extreem zware belastingen onder allerlei vormen, terwijl de pensioentrekkers vaak ontevreden zijn over de hoogte van hun uitkering. Solidariteit is ok maar het mag verlies-verlies systeem worden.

Daarom is het beter om zelf te sparen voor het eigen pensioen. Wie zoiets zelf niet wil of kan, mag in het slechtste geval gerust beroep doen op het systeem van de overheid.  Laat aan de burger de keuze hoe hij wil zorgen voor z\’n pensioen. Want met het huidig systeem zijn we allemaal slachtoffers.
En bij The house raden wij aan om een gedeelte van uw vermogen in goud te beleggen. Een mens is best gediend door z\’n eigen. Hou uw centen ver weg van de overheid.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20201120_91578733