Van bubbels en koeien

7 maart 2000. In volle dotcomhype gaat ene John Hussman, voormalig hoogleraar economie en internationale financiën aan de Universiteit van Michigan en op dat moment eigenaar van een beleggingsfonds, compleet contrair. “Over time, price/revenue ratios come back in line. Currently, that would require an 83% plunge in tech stocks (…) If you understand values and market history, you know we’re not joking”.

Nog geen week(!) na Hussmans woorden worden de eerste scheuren in de zeepbel merkbaar. En … PLOF! Een dikke tweeënhalf jaar later, in oktober 2002, vindt de technologiebeurs Nasdaq haar bodem, op 78% onder haar hoogtepunt van 10 maart 2000.

Inderdaad, “not joking”.

Volgende bubbel, graag.

Op 2 april 2007, in toen nog onverdachte tijden, stelt Hussman –  opnieuw hij – dat de koers-winstverhouding van de S&P500, de “current price/earnings ratio, normalized for the position of earnings at present, is about 75% above its historical norm”. De S&P500 zelf, aldus Hussman toen, moet dan “about 40% below current levels” noteren.

En zo geschiedt. In de daaropvolgende twee jaren kredietcrisis verliest de S&P500 … maar liefst tegen de 60% van zijn waarde.

Opnieuw, “not joking”.

Maar waarom nu deze

oude koeien uit de gracht?

Wel, om het met Mark Twain te zeggen, “history never repeats itself, but it often rhymes”.

Ongeacht de stand van de S&P500 en, tja, ondanks het onophoudelijke geldvergieten van de Centrale Banken op de financiële markten, herhaalt Hussman in zijn jongste Market Comments opnieuw en opnieuw zijn credo, zoals in deze ‘Pushing extremes\’ van 16 november jl. (NB: de S&P staat op het moment van dit schrijven rond de 3600 punten):

I continue to expect the S&P 500 Index to lose two-thirds of its value over the completion of the current market cycle. That loss would not even breach historical valuation norms, but it would at least bring our estimates of long-term expected S&P 500 returns closer to their historical average, in contrast to the negative 10-12 year prospects we observe at present.

Hussman verwacht dus, op het einde van de lopende cyclus, voor de S&P500 een verlies van twee/derden, pakweg 66%. Dat zou de S&P, vanaf de huidige stand gemeten, terugslaan naar de … 1200 punten …

Nieuwe bubbel, nieuwe koeien

En hoe langer de beurzen met gratis geld opgeblazen worden (disclaimer: S&P kan net zo goed naar 4600 – ach, why not), des te indrukwekkender Hussmans gezelschap.

Investeerder Jeremy Grantham, legendarisch om zijn voorspellingen van de crashes van de Japanse beurs eind jaren \’80, van de dotcombubbel en van de huizenmarktzeepbel, is (eind oktober) formeel: “Today’s bubble in U.S. equities is unlike any other, (…) but it will burst in months, if not weeks. (…) My bet is that reality will catch up with the high P/Es.”, dat, m.a.w., de realiteit zich zal wreken op de veel te hoge koers-winstverhouding van aandelen.

Ook Leon Cooperman, die we nog kennen van deze quote van de maand, legt de vinger op dezelfde wonde, nl. de P/E-ratio: “Whenever you bought into the S&P 500 when it sold at 22 times earnings or more, your five-year return that followed was near zero.”

Nu, de S&P noteert volgens de befaamde Shiller-index momenteel niet aan een koers-winstverhouding van 22, maar van … 36 (hier te volgen)!

Nóg een veeg teken: de Rydex-ratio, zeg maar de sentimentsindicator, staat euforischer dan hij ooit stond tijdens de dotcommanie!

Tot slot: ook de gerenommeerde Warren Buffett-indicator staat ongezond hoog …

Hard assets

En, als uitsmijter, miljardair John Malone.

Ook hij hekelt het gratisgeldbeleid van de Centrale banken in een recent interview met CNBC.

Hij wacht niet op beurscrashes en verdere muntdevaluatie, maar belegt volop in tastbare waarde, ook grondstoffen.

Moeten wij onze Consul Fund-lezers al lang niet meer uitleggen.

Toch?

 

 

 

 

Bronartikels

https://www.hussmanfunds.com/comment/observations/obs180115/

https://www.hussmanfunds.com/wmc/wmc070402.htm

https://www.hussmanfunds.com/comment/mc201116/

https://www.advisorperspectives.com/articles/2020/10/22/jeremy-grantham-the-market-bubble-will-burst-in-weeks-or-months

https://www.cnbc.com/amp/2020/11/06/leon-cooperman-too-much-debt-in-system-stocks-may-be-stuck-for-years.html?__twitter_impression=true

https://www.multpl.com/s-p-500-pe-ratio

https://thefelderreport.com/2020/11/24/even-at-the-peak-of-the-dotcom-mania-stock-market-sentiment-was-not-as-euphoric-as-it-is-today/

https://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/2020/11/05/market-cap-to-gdp-an-updated-look-at-the-buffett-valuation-indicator

https://www.cnbc.com/2020/11/19/john-malone-says-hes-buying-hard-assets-like-housing-in-bet-on-currency-devaluation.html

*

Disclaimer

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele uitnodiging of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of tot aan- of verkoop van bepaalde financiële of andere producten. Iedere belegging die jij overweegt, moet je zelf toetsen aan je persoonlijk beleggersprofiel of moet je bespreken met je bankier of beleggingsadviseur. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren.  In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.