Le nouveau Bretton Woods est arrivé

Je kon er de jongste weken niet naast kijken.

CBDC.

Yep, wen al maar aan dat vierletterwoord. Central Bank Digital Currency.

Doen we er eventjes een punctie op?

Ook al omdat het hier niet altijd over goud moet gaan?

[Of … euh … toch?]

 

Bretton wie?

Eerst: wat is dat Bretton Woods? Wel, in dit Amerikaanse stadje werden in 1944 onder meer het IMF en de Wereldbank opgericht, en werd een vorm van monetaire discipline ingevoerd:  de nationale munten zaten in een stelsel van vaste wisselkoersen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, die op zijn beurt tegen een vaste hoeveelheid goud kon ingewisseld worden. In se betrof het dus een soort goudstandaard, die evenwel in 1971 door de Amerikanen (onder President Nixon) eenzijdig werd opgezegd, waarop men terugkeerde naar een stelsel van zwevende wisselkoersen.

Maar nu eerst een

filmpje!

Meer bepaald deze video [klik maar], een monoloog van Kristalina Georgieva, Managing Director bij het IMF, op 15 oktober. (Op de website van het IMF, onder die video, staat de toespraak integraal uitgeschreven.)

Op een bepaald moment in de video zegt Georgieva, in de context van de impact van de COVID-19-crisis: “We must seize this new Bretton Woods moment\”. \’Vandaar\’ de titel boven haar video.

Vraag is: wat bedoelt zij daarmee?

Wel, menig analist of commentator ziet daarin dé aankondiging van de invoering van een digitaal muntsysteem, door Centrale Banken, dus de enige echte Central Bank Digital Currency, ter vervanging van fiatgeld (dat wij vandaag kennen in de vorm van cash papiergeld of slapend op online bankrekeningen bij commerciële banken).

Zo ook ene Simon Dixon, die op YouTube [klik hier op zijn video] de speech van Georgieva fileert. Alles wat Georgieva uitspreekt, interpreteert en parafraseert Dixon dwingend richting hoek van de cryptomunten. Dixons video draagt de dreigende titel “Emergency Broadcast – IMF calls for Bretton Woods Monetary Renegotiation As Predicted” en wordt dus meer dan 170.000 keer bekeken.

Tektonische plaatverschuiving

OK, ja, men is ermee bezig, met die CBDC, of Central Bank Digital Currency. En ja, wanneer die er komt, zullen aardbeving en tsunami ons deel zijn. China werkt al aan zijn digitale yuan, de VS aan hun fedcoin(?), de ECB aan de deuro(?). En allicht allemaal uit een soort beschermingsreflex tegen ‘particuliere’ initiatieven als Facebooks Libra, of crypto’s als bitcoin, ethereum of andere ripples.

Zerozerozero

Maar, eerlijk is eerlijk. Nergens in de IMF-video is expliciet sprake van een nieuwe muntvorm, laat staan van een digitale.

Ook Steven Bond King Van Metre, veelal zijn nuchtere zelf, analyseert Georgieva’s volledige script [bekijk hier de video] en vindt “zero commentary, zero references to anything about a new currency, the world reserve currency, the dollar, …” …

Case closed?

Hm.

Van de sluier en de tip

Stel, je bent het IMF, en je publiceert een video over “a new Bretton Woods moment”. En, ondanks interpretatie alom in die richting, heb je het niet expliciet over een nieuw monetair systeem, en, neen, eigenlijk ook niet letterlijk over CBDC, een digitale munt of bitcoin of zo.

Waarover heb je het als IMF dan wel?

En waarom net nu net dié hint naar een nieuw Bretton Woods moment?

Slaat het op een geplande klimaattransitie?

Op een ánder soort monetaire verhuis?

Of staat het antwoord misschien gewoon in de intro op deze blogpost?

Als met Bretton Woods in 1944 de goudstandaard werd ingevoerd (en in 1971 opnieuw werd afgevoerd), mag het IMF (met zijn derde grootste goudvoorraad ter wereld) dan met ‘een nieuw Bretton Woods moment’ niet simpelweg bedoelen wat wij denken dat het bedoelt?

 

 

 

 *

Bronartikels (in volgorde van vermelding)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Conferentie_van_Bretton_Woods

https://www.imf.org/en/News/Articles/2020/10/15/sp101520-a-new-bretton-woods-moment

https://www.youtube.com/watch?v=enmHW4gCkAY&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=HE3AqWrDU4U

https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve

*

DISCLAIMER

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele uitnodiging of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of tot aan- of verkoop van bepaalde financiële of andere producten. Iedere belegging die jij overweegt, moet je zelf toetsen aan je persoonlijk beleggersprofiel of moet je bespreken met je bankier of beleggingsadviseur. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren.  In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.