Broodje DiMartino

Nope, geen broodje aap, hoor! Wel een hapklaar interview (klik hier voor de link), goed in het vlees, spitante uitspraken, bijtende saus. Je wordt drie kwartier ondergedompeld in de wow-wow-wondere wereld van George Gammon en Danielle DiMartino Booth. Spoel je ogen en oren al maar proper!

Luis in de pels

van de Federal Reserve, dat zijn ze, allebei. George The-Rebel-Capitalist Gammon heeft zijn eigen YouTubekanaal, waar je in tien minuten meestal meer financiële bagage meekrijgt dan in je hele middelbaar. Volg George op Twitter via @GeorgeGammon en de video’s vliegen je om de oren.

Danielle DiMartino Booth heeft óók een eigen website en je kan ook haar volgen op Twitter, via @DiMartinoBooth, maar dan moet je éérst dit weten. DiMartino werkte negen jaar … voor de Federal Reserve …, ook tijdens de financiële crisis van 2008 (toen als adviseur van Richard Fischer, de toenmalige voorzitter van de Federal Reserve Bank of Dallas). Op haar Twitteraccount profileert ze zich als ‘former Federal Reserve insider’. Op een dag hield ze die inside job voor gezien, keerde ze dat milieu binnenstebuiten en schoolde ze zich om tot het haar in de Fed-boter. Sindsdien is ze één van de meest gevraagde analisten op Bloomberg, Fox Business News, Yahoo Finance, en ga zo maar door. Haar inzichten, uitlatingen en visies zijn helder onderbouwd, gevat visionair, en op het cassante af.

Getuige daarvan dus dit interview van 18 december, waaruit we onze lezers de volgende gedurfde statements niet willen onthouden. [Gemakshalve vermelden we minuut/seconde van weergave, onderschriften (in het Engels) kan je onderaan in het YouTubescherm aanklikken. De volgens ons meest markante zinsneden markeren wij hieronder in vetjes.]

Klaar?

Vanaf 9’35” keert DiMartino een jaar terug in de tijd en hint ze op de repocrisis die vuur vatte half september 2019, achteraf bekeken hét kantelpunt: “The Fed needed Covid. The Fed nééded Covid. Again, a year ago Jay Powell was struggling to say that NOT QE was a technical adjustment. ‘We’re just tweaking with the plumbing of the overnight rates market’ and the banks were screaming for more reserves, screaming screaming screaming, saying ‘You know what, you did quantitative tightening (…). So by the time we got to the end of 2019, the market was screaming for real QE, a real deal. But they could not launch real QE, because that would be an admission that the economy needed it, that would be an admission that counterparty risk was rising. That would be an admission that, instead of the subprime crisis, they had the mother of all corporate debt crises that was ballooning in front of their faces. I promise you, on somewhere around Halloween 2018, when General Electric’s debt got downgraded and then high yield bond issuance froze for 41 record days and then you had the bloodbath on Christmas Eve on the stock market, I promise you, people in the basement of the New York Fed then started devising a game plan for what they would do in the event of a Black Swan Event. But they never thought that they’d have to roll it out before the Black Swan event, but that was (…) the threshold that the market was already hitting at the end of 2019 (…). So we entered the year [2020, nvda] (…) in an expansion (…) posing greater systemic risk to the global financial system than the Subprime Crisis did a decade earlier. The Fed needed Covid, the Fed needed a Black Swan event because they needed to bail out the corporate bond market. Which is exactly what they did – people are like ‘wow, they sure did came up with that plan quickly on March the 23rd, rolled out all those facilities at once’. Bull… – you can finish the word. No. They had it ready to go.”

Rond minuut 14’25” legt DiMartino met zoveel woorden uit waarom Biden net Janet Yellen oppikt als ‘treasury secretary’: “What’s he [Fed-voorzitter Jerome Powell – nvda] gonna do if the market blows up without a black swan event – well, here comes Janet [Yellen – nvda], just flat out monetize the debt.

Ook Gammon licht het deksel van de beerput, vanaf 42’25”:So that’s really what people should be focusing on, it’s the system as it is or as it’s intended to be with the Federal Reserve Act and that the only thing they can do is (…) print bank reserves, if that system stays in place then we’ve got a lot of deflationary pressure. But if they change that system, through Janet Yellen to merging the balance sheets, through MMT [Modern Monetary Theory, nvda] (…), to basically they’re now using those bank reserves as legal tender in the real economy, that’s what everyone needs to pay attention to. And if we cross that Rubicon then we’re headed to the path of stagflation.

 

Heavy stuff, als je ’t ons vraagt.

Speel die drie passages (of desnoods het hele interview) nóg eens af.

En nestel ze als oorwurmen onder je hoofdkussen.

Kwestie van, eigenlijk, je niet in slaap te laten wiegen.

 

 

*

Bronvideo’s en -artikels

https://www.youtube.com/watch?v=Tv1VtNotOvk&feature=youtu.be

https://www.standaard.be/cnt/dmf20191027_04687920?&articlehash=C077121CCA02ABE007415A69B578FAB9F55D15A403E33311F44CF5AEA399A9BF2DC3F7EEAF4533BD607B6C791ECC6DCAB02D7C2FA32F45CA02AE1AC048D7AC45

https://nl.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory

*

Disclaimer

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele uitnodiging of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of tot aan- of verkoop van bepaalde financiële of andere producten. Iedere belegging die jij overweegt, moet je zelf toetsen aan je persoonlijk beleggersprofiel of moet je bespreken met je bankier of beleggingsadviseur. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren.  In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.