De roofbouw van de federale overheid op Proximus

In haar editie van 26/02/2021  legt de Tijd uit hoe Proximus gepluimd wordt door haar eigen hoofdaandeelhouder de federale overheid. De Ceo van Proximus Guillaume Boutin ( Fransman, kent geen woord Nederlands )  verklaart dat Proximus extra schulden zal aangaan om toch een stabiel dividend aan haar aandeelhouders uit te betalen. De overheid bezit 57% van de aandelen van Proximus. De beurs bedenkt Proximus onmiddellijk met een koersdaling van ongeveer 11%. Een dividend uitbetalen dat hoger is dan het netto resultaat van de onderneming is gewoon slecht bestuur. Bovendien is het huidig en toekomstig economisch klimaat niet gunstig om een beter resultaat te kunnen verwachten. Het is een schoolvoorbeeld van slecht bestuur, van roofbouw door de overheid op haar eigen activa. Bovendien kan de overheid goedkoper geld lenen dan Proximus. 

Voor wie die denkt dat deze roofbouw beperkt blijft tot Proximus komt van een kale reis terug thuis. Ook Bpost en de Nationale Bank van België ondergingen hetzelfde lot, het volstaat de beurskoers van de respectievelijke ondernemingen te raadplegen. Ook de NMBS is beursgenoteerd op Euronext Expert met een koers bijna gelijk aan 0,00 eur. 

En in heel dat verhaal blijven de vakbonden muisstil… vakbonden zouden toch eerst de belangen van de werknemers en bijgevolg ook van de klanten moeten verdedigen, niet ? Dat de vakbonden deze roofbouw ten gunste van de aandeelhouders stilzwijgend goedkeuren zegt oorverdovend veel over hun beleid. U kan het artikel uit de Tijd nalezen via onderstaande link.

Van uit het standpunt van de Oostenrijkse school is telecommunicatie duidelijk geen kerntaak van de overheid. Een kleinere overheid staat borg voor een minder schadelijke overheid. Denken we maar aan Sabena, Bpost, NBB, Proximus, Belgo-control, Cockerill-Sambre, Verlipack, enz…

https://www.tijd.be/ondernemen/telecom/proximus-crasht-na-slappe-vooruitzichten/10287401.html