ECB schakelt de turbo aan

Het is opvallend hoe de leugenpers zich toch steeds moet bedienen van beeldspraak om het beleid van de ECB in de werf te zetten. Regelmatig wordt er gesproken van de bazooka, de turbo of andere metaforen om de lezers te overtuigen dat de ECB goed werk levert. Niets is minder waar. Een eerlijke pers zou als titel schrijven, \”de ECB weet het niet meer\”, \”de ECB heeft enkel nog knuppels en bijlen over\”. Nog meer verdacht is dat alle mannelijke en witte bastions er aan moeten geloven in dezelfde leugenpers, maar niet zo met de ECB. Zelfs de vakbonden protesteren niet tegen het beleid van de ECB, dat kapitaalkrachtige mensen en bedrijven bevoordeelt tegenover arme mensen.

Hoe zit het nu echt met de turbo van de ECB ? In essentie komt het er op neer dat institutionele beleggers massaal overheidspapier verkopen en zo stijgt de rente. Een stijgende rente is van uit Keynesiaans standpunt fout en moet de ECB wel ingrijpen om de rente naar beneden te duwen. Bijgevolg koopt zij de obligaties op die de institutionele beleggers verkopen.  In de Angelsaksische pers wordt zoiets \”yield curve control\” genoemd. Inderdaad, de ECB bepaalt de rente en de vrije markt wordt buiten spel gezet, daar is helemaal niets \”turbo\” aan. Bovendien gebeuren de aankopen met bijgedrukt geld. We kunnen ons helemaal niet naar rijkdom \”printen\”. Helaas denkt de ECB daar anders over.

Een oprecht kritische pers zou zich afvragen, waarom institutionele beleggers plots in groep overheidspapier verkopen. Wat weten de institutionele beleggers dat wij niet weten ? De zogenaamde turbo is paniekvoetbal van de ECB om erger te voorkomen.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210311_94715426