Het duurste muntstuk ter wereld!

Dinsdag 8 juni 2021 wordt één van de meest legendarische munten ter wereld voor de 2de maal geveild. De $20 “Saint Gaudens” 1933.
De munt werd gegradeerd door PCGS ( Professional Coin Grading Service ) als MS65.

Uiteraard heeft ook dit muntstuk een fantastisch verhaal waardoor het in 2002, bij de eerste veiling, het record behaalde van meest waardevolle munt ter wereld.

Hamerprijs was 7,59 millioen USD.

De eerste levering van de “ double Eagles 1933 “ was 10 dagen na de inauguratie van Franklin Delano Roosevelt.
Eén van zijn eerste beslissingen was het loslaten van de goudstandaard, het stoppen van het omwisselen van de gouden munten en hij begon het terugroepen van alle goudmunten die opnieuw gesmolten zouden worden.

Volgens de boeken van de Munt was het volledige slagaantal van 445.000 terug gekomen en werden ze allemaal gesmolten.
Behalve 2, bestemd voor het Smithsonian Museum.
In 1937 werden er een aantal via een private verkoop aangeboden en in beslag genomen.
Onderzoek van de geheime diensten besloot in 1944 dat deze munten gestolen werden van de Munt en ze werden vervolgens gesmolten.

Eéntje werd echter gekocht door Koning Farouk van Egypte. Het maakte deel van zijn indrukwekkende verzameling en viel buiten het bereik van de Amerikaanse overheid.
Op de koop toe uitgevoerd met officiële exportdocumenten. Na de val van Farouk werd de verzameling opgedeeld maar de $20 STG 1933 bleef gedurende jaren onvindbaar.
Tot een Engelse dealer Stephen Fenton de munt stiekem wou verkopen aan een Amerikaanse verzamelaar. Helaas stak de FBI hier een stokje voor en de munt werd in beslag genomen.

Na heen en weer argumenten ( Hoe kan je niet-bestaande munt uitvoeren met officiële documenten ?? ) werd er een akkoord gevonden en de munt werd voor echt verklaard.
Jaren lang werd het bewaard in de kluizen onder het World Trade Center. Weinig voor de aanslagen werd de munt daar weggehaald en de verkoop voorbereid door Sotheby’s/Stacks.

Waar in 2002 verkocht werd voor het astronomische bedrag van 7,59 millioen USD.

Twintig jaar later is het nog steeds het enige bestaande $20 exemplaar van dat jaar 1933. Naast de twee in het museum is dit muntstuk het enige dat legaal verkrijgbaar is.
Andere exemplaren die niet veel later opdoken werden tevens in beslag genomen.

Van het enige exemplaar dat legaal naar de veiling komt, werd een prijs verwacht tussen de 10 en 15 milj USD.

Nog even aftellen dus ….

 

Bij The House Gold & Silver volgen we dit op en zijn altijd op uitkijk naar bijzondere munten.  Meer weten over The House? Surf naar www.the-house.be