De waarde van goud

Raar maar waar. Er bestaat wel degelijk een tool om, aan de hand van vrij nuchtere criteria, te bepalen of goud zijn geld waard is. Neen, we hebben het dan niet over schreeuwerige goeroekreten die een goudprijs voorspellen à la 15000 usd of 1000 usd. Wél vind je hier, op de site https://bytetreeam.com/gold, simpelweg een handig grafiekje van, ‘kijk, vandaag mag goud gerust aan deze prijs noteren’. Daarbij poogt een cocktail aan factoren (zoals reële rente) de waarde van goud realistisch in te schatten. En bizar genoeg lijkt die indicator te werken. Op bedoelde grafiek zie je bijvoorbeeld hoe de ‘faire’ waarde van goud in het heetst van de coronapaniek (maart 2020) eigenlijk nog een pak dieper mocht dan de toch al fors gedaalde goudprijs. Soit. Maar, vooral, hoe de piek van de goudprijs in augustus 2020, althans volgens déze graadmeter, tja, iets te hoog gegrepen bleek … En dat goud ‘dus’ wel moést terugvallen?

Sinds januari 2021 lijkt de \’echte\’ goudprijs (enfin, toch die waaraan we dagelijks noteren, op gewillig papier) in het reine te komen met zijn modelwaarde, beide grafieklijnen lopen immers al een drietal maand netjes in elkaars schaduw. Nu eens vooruitlopend, dan weer achter, en terugkerend, zoals het baasje en zijn hondje.

Niet dat je deze site, ByteTree, dagelijks moet consulteren, maar snuif er al eens een lijntje, in aanloop naar of de dagen ná een FOMC-meeting van de Federal Reserve. Want de Fed-notulen hebben sowieso impact op de ‘rates’, ‘yield’, ‘TIPS’, …, kortom, net op dié ingrediënten van het blauwe lijntje.

En, vanzelfsprekend: wij beweren niet dat deze grafiek de waarheid in pacht heeft.

Neem dus ook déze waarde van goud

gerust met een korreltje zout.

 

 

 

 

Disclaimer

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele uitnodiging of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen of tot aan- of verkoop van bepaalde financiële of andere producten. Iedere belegging die jij overweegt, moet je zelf toetsen aan je persoonlijk beleggersprofiel of moet je bespreken met je bankier of beleggingsadviseur. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan je inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren.  In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.