Buitenlandse banken versterken buffer met goud, België hinkt achterop

Dankzij de nieuwe internationale bankrichtlijnen van Basel III, mogen banken voortaan een deel van hun geldbuffer (Tier-1 kapitaal) aanvullen met goud. Een maatregel waar de centrale banken van Rusland, China, Japan of Turkije gretig op intekenen, maar België en heel wat andere Europese landen onbegrijpelijk de neus voor ophalen.

Nochtans betekent het voor de banken een solide uitweg voor dalende inkomsten uit eigen beleggingen of andere verliezen. Terwijl aanvankelijk de opgelegde geldbuffer nog vier procent was, werd die later herleid naar twee procent. Vandaag werd de de ratio opgetrokken tot acht procent om te vermijden dat banken fors onder nul zouden gaan bij de eerste grote tegenslag.

Belangrijk voor die verhoging is dat goud deel mag uitmaken van die acht procent. Terwijl buitenlandse overheden massaal goud opkopen en daarmee hun basis versterken, blijft ons land achterop.

Als centrale banken dit doen, waarom u niet ??