Inflatievooruitzichten Europa stijgen sneller dan die in VS

De inflatievooruitzichten zijn in Europa gestaag  in een sneller tempo gestegen dan in de VS en hebben nu 1,80% bereikt en blijven stijgen. Dat werd nog eens benadrukt in een rapport van Edmond de Rothschild. Tegelijkertijd zijn volgens Bank of America de PMI\’s in Europa aan het omslaan, wat volgens hen een nogal slechte achtergrond vormt voor Europese aandelen. In feite is de Amerikaanse broker negatief geworden over Europese aandelen, tegenover voordien een neutraal advies. Maar ook hun kijk op de beurs van Wall Street is niet zo rooskleurig; de analisten van dezelfde bank voorspellen dat de S&P500 de komende tien jaar negatieve returns zal opleveren.

Obligaties zijn niet langer de natuurlijke veilige haven voor aandelenbeleggers wanneer de beurskoersen een slippertje beginnen te maken. Vooral de Amerikaanse staatsobligaties worden ook geconfronteerd met het enorme financieringstekort op de Amerikaanse begroting. In het eerste semester van 2021 vertegenwoordigden de Amerikaanse financieringsbehoeften 16% van het bbp. Als Edmond de Rothschild de uitgavenplannen van president Biden goed begrijpt, zal dat niet snel veranderen.

Wat betekent het rapport van Edmond de Rothschild voor de belegger ? Hij of zij zal er aan moeten wennen dat de financiële markten een gevaarlijkere plaats zijn geworden. Aandelen noch obligaties bieden momenteel bescherming, zodat de belegger gedwongen is om zich schrap te zetten. In de huidige marktomstandigheden lijkt de weg wijd open te liggen voor een activa-klasse die in de afgelopen jaren werd verwaarloosd.

Dat zijn uiteraard de edelmetalen, goud en zilver kunnen in de komende weken en maanden schitteren.