Zeven redenen waarom de prijs van goud nog zal stijgen.

In een periode van 15 jaar is de prijs van goud gestegen met factor 5. Voor de beleggers die vrezen dat de hausse voorbij is, heb ik goed nieuws. Er zijn meerdere redenen waarom de prijs van goud, in de komende jaren, zal blijven stijgen.
1. Wereldwijd blijven de overheden een politiek voeren van \”deficit spending\”. Deze Keynesiaanse manier van doen komt erop neer dat een overheid structureel meer uitgeeft dan er inkomsten zijn. De tekorten worden gedekt met de uitgifte van schuldpapier. In praktijk zorgt deze politiek voor een stijgende geldmassa, wat prima is voor een schaars product als goud.
2. Wereldwijd drukken de centrale banken geld bij om de bovenstaande politiek van \”deficit spending\” te ondersteunen. De geldcreatie kent een historische omvang en zal nog lang aanhouden.
3. Alsof er nog niet genoeg schuldcreatie is, zijn er nog de toekomstige pensioenbeloftes van de overheid, die extra uitgaven en schuldcreatie gaan uitlokken. Of zou de overheid het aandurven de pensioenen te verlagen?
4. Een negatieve rente is uitstekend voor de prijs van goud, want hiermee komt de voornaamste concurrent van goud, papiergeld, te vervallen. En vermits de wereld aan het verdrinken is in schuldpapier zal de rente nog lang negatief zijn. Een stijgende rente zou de schuld onbetaalbaar maken.
5. Goud is weinig bekend als belegging bij het brede publiek. Wat maakt dat er nog veel potentieel is onder de vorm van nieuwe beleggers in goud.
6. Institutionele beleggers hebben een positieve rente nodig om te kunnen voldoen aan hun pensioenbeloftes, met negatieve rentes valt hun zakenmodel gewoon in het water en zullen deze ondernemingen wel moeten uitkijken naar alternatieve beleggingen. Hiervan zal goud zeker kunnen profiteren.
7. Centrale banken hebben in het verleden reeds veel goud bijgekocht en zullen dat in de toekomst ook blijven doen. Zoals u weet is het papiergeld er voor u en ik en blijft het goud mooi bij de centrale bank. De goudprijs zal blijvend genieten van de aankopen door de centrale banken.