Verkoopt het IMF goud ter kwijtschelding van schulden?

Die vraag, aldus de Britse krant The Guardian, oppert de Jubilee Debt Campaign (JDC) aan het adres van het IMF (International Monetary Fund). De JDC ijvert voor kwijtschelding van de schulden die arme landen torsen en wiens economie door COVID-19 extra hard getroffen wordt. Daartoe, redeneert de JDC, kan het IMF een deel van zijn goudvoorraad verkopen en met de opbrengst ervan de dringendste schuldbetalingen van die armste landen voldoen.

Een woordvoerder van het IMF antwoordt hierop dat het Fonds voorlopig geen plannen heeft om goud te verkopen.

Op de website van het Internationaal Monetair Fonds zelf staat in de FAQ-zone hierover als officieel standpunt te lezen [de keywords door ons hier in vetjes gezet]:

Will the IMF consider selling some of its gold reserves to provide more resources to its members?

The IMF does not consider this. Gold provides fundamental strength to the IMF’s balance sheet, benefiting both creditors and debtors alike, and enabling the IMF to play its effective role as a crisis lender. This role is particularly important at present when the IMF is undertaking exceptionally large support for its membership in the wake of the COVID-19 pandemic.”

(vertaling:

Zal het IMF overwegen een deel van zijn goudreserves te verkopen om meer middelen aan zijn leden te verstrekken?

Het IMF overweegt dit niet. Goud geeft fundamentele kracht aan de balans van het IMF, waaruit zowel crediteuren als debiteuren voordeel halen, en [goud] stelt het IMF in staat zijn effectieve rol als crisisfinancier te spelen. Deze rol is bijzonder belangrijk op dit ogenblik, nu het IMF uitzonderlijk grote steun verleent aan zijn leden voor in de nasleep van de COVID-19-pandemie.\”)

 

 

*

Bronartikels:

https://amp-theguardian-com.cdn.ampproject.org/v/s/amp.theguardian.com/business/2020/oct/11/campaigners-urge-imf-to-sell-gold-to-provide-debt-relief?_gsa=1&usqp=mq331AQHKAFQCrABIA%3D%3D&amp_js_v=0.1#aoh=16027898418370&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=Van%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fbusiness%2F2020%2Foct%2F11%2Fcampaigners-urge-imf-to-sell-gold-to-provide-debt-relief

https://www.imf.org/en/About/FAQ/imf-response-to-covid-19#q10