De ECB staat met haar rug tegen de muur

Frierich von Hayek ( 1899- 1992) is duidelijk. Centrale banken zijn overbodig, zouden niet mogen bestaan en doen meer kwaad dan goed. Monetair beleid moet door vrije markt (=de mensen) gevormd worden, niet door de overheid. Het is en blijft een hardnekkig misverstand dat de overheid een goede huisvader is.  Een  paar voorbeelden ?? Gaat de kwaliteit van het onderwijs er op vooruit ? Kijk eens naar de beurskoers van Proximus en Bpost. Bestaat Sabena nog, werkt Justitie goed, is het Belgisch leger paraat, hoe is het gesteld met de criminaliteit in België, wat te denken van de omvolking en de pensioenen, enz… Juist, u heeft het door. De overheid is in al deze zaken de dominante factor en helpt heel wat om zeep.

Hoe groter de overheidsinstelling (ECB) hoe groter het probleem zal zijn.  Het jarenlange beleid van lage rente en toenemende geldmassa leidt er toe dat de inflatie, in Europa en in de rest van de wereld, ongemakkelijk hoog komt te liggen. Er is een causaal verband tussen  een toenemende geldmassa en een stijgende inflatie.

Wat kan de ECB nu doen tegen de stijgende inflatie ? De rente verhogen ? Dan wordt schuldenlast ondraagbaar voor de overheden. Het bijgedrukte geld terug uit de markt halen ? Dan crashen de beurzen en de obligatiemarken. Sowieso zit de ECB vast in een dodelijk traject van geld bijdrukken en  rente onderdrukking. Bovendien heeft de ECB extra een extra probleem en dat is het vraagstuk van \”asymmetrische schokken\”. Een renteverhoging is eventueel te verantwoorden in Noord-Europa maar al helemaal niet in het Zuiden van het continent. Europa met tal van regio\’s met een verschillende economische snelheid kan onmogelijk gediend zijn met  één globale rentevoet. Het is alsof een fabrikant enkel XL broeken zou maken. Welke beslissing de ECB ook neemt m.b.t de geldmassa en de rentevoet, het zal altijd een foute beslissing zijn. Wij zijn gedoemd om kopje onder te gaan. Van uit het standpunt van de Oostenrijkse school in een centrale planner altijd fout, want de centrale planner/ministerie/overheid kan onmogelijk over alle informatie beschikken om een juist beleid te voeren. Enkel de vrije markt (=alle mensen) heeft alle informatie in zich. Het heeft geen zin om te raden wat de vrije markt wil, of in naam van de vrije markt op te treden. Zoals Einstein zegde \’god speelt niet met dobbelstenen\’, wel de vrije markt ook niet. Overheid, laat de mensen met rust en concentreer u op kerntaken zoals bijvoorbeeld veiligheid.

Als afsluiter. Gelukkig is de overheid geen producent en verdeler van voedsel, want we zouden allemaal honger hebben, behalve de elite…

 

Wees slim. Koop goud en zilver.

www.the-house.be