ECB-topvrouw Lagarde ziet hogere inflatie, maar weigert te praten over renteverhogingen

De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, erkende onlangs dat de inflatie langer dan verwacht hoog zal blijven, maar maakte korte metten met de speculatie dat de ECB haar basisrente op korte of middellange termijn zal optrekken. Lagarde blijft bij haar standpunt dat de inflatie nog steeds van tijdelijke aard is, zodat een beleidsreactie in de vorm van hogere rentevoeten voorbarig zou zijn.

Lagarde identificeerde hogere energieprijzen, een wereldwijde mismatch tussen het herstel van vraag en aanbod en eenmalige basiseffecten zoals het einde van de verlaging van de Duitse omzetbelasting als de drie belangrijkste factoren die de inflatie in de eurozone tijdelijk stimuleren. \”Hoewel het langer duurt dan eerder werd verwacht om de inflatie naar omlaag te duwen, verwachten we dat deze factoren in de loop van volgend jaar zullen afnemen… We zien de inflatie op middellange termijn onder onze doelstelling van 2%\”, zei Lagarde.

Maar sommige leden van de ECB zijn voorzichtiger en waarschuwen dat het risico bestaat dat de prijsgroei langzamer zal dalen dan voorspeld en dat de inflatie in 2022 boven de 2% zal blijven. Sommigen zien zelfs een risico dat de inflatie ook in 2023 dicht bij de doelstelling van 2% zou kunnen blijven. Lagarde wees de marktverwachting van een renteverhoging in oktober volgend jaar van de hand, met het argument dat dergelijke politiek niet in overeenstemming is met de beleidsrichtlijnen van de bank. Die richtlijnen houden in dat de rente niet zal stijgen totdat de inflatie in de 19-landen van de eurozone is gestabiliseerd.

Toch slaagde Lagarde met haar tussenkomst er niet in om de beleggers investeerders te overtuigen en een stijging van 10 basispunten van de depositorente van minus 0,5% voor aanstaande oktober zit volledig in geprijsd in de futures op de rentevoeten. Ook de houding waarop de ECB-topvrouw haar mededeling stuitte op enig wantrouwen. \”Lagarde las onhandig van haar papier dat speculeren op hogere rentetarieven niet in overeenstemming was met de richtlijnen van de ECB\”, zei Nordea-econoom Jan von Gerich. \”Als het haar bedoeling was om de marktprijzen meer in overeenstemming te brengen met de richtlijnen van de ECB, is ze daar jammerlijk in gefaald.\”