De Fed zal de inflatie niet onder controle kunnen krijgen en dus gaat de goudprijs veel hoger

Het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat de Federal Reserve in staat zal zijn om de inflatie snel onder controle te krijgen. En dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de edelmetalen, op de eerste plaats voor het goud. In een recent interview met Kitco News zei Wade Guenther, managing partner bij Wilshire Phoenix, dat eerder dit jaar de Wilshire wShares Enhanced Gold Trust (NYSE Arca: WGLD) lanceerde, dat het niet verwonderlijk is dat goud zich stabiel heeft gedragen tijdens het grootste deel van de zomer.

Dat is te wijten aan het feit dat de obligatierentes zijn gestegen. Het rendement op de 10-jaars Amerikaanse obligaties bevindt zich nog steeds dicht bij het hoogste niveau in drie maanden. Tegelijkertijd merkte Guenther op dat het rendement op 10-jarige obligaties ruwweg is verdubbeld over het afgelopen jaar. Goud heeft bovendien ook moeite om de rol van naar veilige havens waar te maken, omdat de aandelenmarkten van nieuwe recordhoogtes naar nieuwe recordhoogtes blijven gaan.

Guenther zei echter ook dat de stijgende inflatie en de groeiende dreiging van stagflatie veel beleggers dwingen hun behoefte aan veilige afdekkingen tegen de inflatie opnieuw te evalueren. De afgelopen vijf maanden lag de Amerikaanse consumentenprijsindex boven de 5%. \”Als je me vorig jaar had gevraagd waar de goudprijs zou staan zijn als de inflatie 5% zou bedragen, zou ik nieuwe recordhoogtes hebben verwacht, meer bepaald op niveaus van $ 2000 per troy ounce of zelfs daarboven\”, zei Guenther.

\”Het voelt alsof mensen nog steeds vertrouwen hebben in de Fed, maar ik zie de centrale bank niet vóór de inflatiecurve komen\”, zei Guenther. Hij voegde eraan toe dat de huidige inflatieomgeving anders is dan die van de afgelopen jaren, omdat deze niet wordt aangedreven door de vraag van de consumenten. De prijzen gaan omhoog vanwege grote problemen in de toeleveringsketen over de hele wereld. Sommige economen verwachten dat het probleem van de wereldwijde bevoorrading jaren kan duren om te verhelpen.

\”De Federal Reserve kan niets doen om de toeleveringsketen te herstellen\”, zei hij. \”De instrumenten van de Fed werken in de huidige omstandigheden gewoon niet. Dit is inderdaad geen inflatie die wordt aangedreven door de vraag van de consument.\”
Niet alleen is de Federal Reserve niet in staat om de wereldwijde toeleveringsketen te repareren, maar Guenther merkte ook op dat de groeiende overheidsschuld de hoogte van de rentetarieven heeft beperkt. Of met andere woorden: de hoge overheidsschuld staat een stijging van de rentevoeten in de weg.