Zwakke beleggersvraag naar gouden ETF\’s domineert de markt in derde kwartaal

De World Gold Council (WGC) maakte een stand van zaken op over de situatie op de goudmarkt. Een teleurstellende beleggersvraag blijft die goudmarkt domineren, waarbij de organisatie in het derde kwartaal een daling van de totale vraag naar het edelmetaal met 7% rapporteerde. In het laatste Quarterly Demands Trends rapport, dat afgelopen dinsdag werd gepubliceerd, vermeldt de WGC dat de totale vraag naar goud tussen juli en september daalde tot 831 ton.

\”Deze daling werd bijna uitsluitend veroorzaakt door ETF\’s die van een zeer grote instroom in het derde kwartaal van 2020 naar een bescheiden uitstroom in hetzelfde kwartaal van dit jaar evolueerden. Daarmee werd de kracht in andere segmenten van de markt tijdens het voorbije kwartaal overschaduwd. De vraag naar sieraden, baren en munten was aanzienlijk hoger dan in 2020, zo stelden de analisten in het rapport. Ook de bedrijfswereld gebruikte meer goud.

De geringe beleggersvraag leidde tot een gemiddelde goudprijs in de zomer van $ 1.789,50 per ounce, een daling van ongeveer 1% ten opzichte van het tweede kwartaal en een daling van 6% in vergelijking met het derde kwartaal van 2020. \”De prestaties van de goudprijs is consistent met zijn vraag- en aanboddynamiek, een macro-omgeving van hogere rentetarieven en de bereidheid van beleggers om risico\’s te nemen\”, aldus de analisten. \”Een goede start, een vlakke tussenperiode en een zwak einde vatten een matig kwartaal samen voor de goudprijs.

Hoewel de beleggersvraag tot dusver in 2021 op zijn best mager was te noemen, blijft de WGC van mening dat de algehele markt veerkrachtig blijft. De vraag naar fysiek goud bleef herstellen van de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Wat de juwelensector betreft, hebben lagere prijzen bijgedragen aan een stijging van de consumentenvraag. Ook al blijft deze onder het pre-pandemische niveau.

De WGC zei dat de vraag naar sieraden in het derde kwartaal in totaal 442,6 ton bedroeg, een stijging van 33% ten opzichte van 2020. De analisten merkten echter op dat de vraag nog steeds 12% onder het vijfjarig gemiddelde ligt. \”In het derde kwartaal werd de vraag naar gouden sieraden gedreven door economisch herstel en door een verbeterend consumentenvertrouwen, waarmee een trend uit de eerste helft van het jaar werd voortgezet. Op jaarbasis is de wereldwijde vraag naar sieraden bijna 50% hoger dan in dezelfde periode in 2020.

Kijkend naar de beleggingssector, zei de WGC dat de totale vraag daalde tot 235 ton of meer dan 50% minder dan in het derde kwartaal van 2020. De daling werd veroorzaakt doordat 27 ton goud de ETF-markt ontvluchtte. De vraag naar fysiek edelmetaal nam tussen juli en september opnieuw toe, wat als een positief signaal mag worden geïnterpreteerd. Het rapport stelt verder dat de vraag naar goudstaven en munten in totaal 261,70 ton bedroeg, een stijging van 18% ten opzichte van vorig jaar.