Turkse centrale bank blijft koppig geloven in voorbijgaande inflatie

De gouverneur van de centrale bank van Turkije heeft de recente renteverlagingen met de bankiers besproken tijdens een vergadering, waarbij de daling van de lira naar nieuwe recorddieptes het centrale thema was. Gouverneur Sahap Kavcioglu verklaarde na afloop van die vergadering dat de banksector in staat was de marktvolatiliteit te overwinnen. Waarmee hij op dezelfde golflengte zit als de Turkse president.

De Turkse lira viel terug tot een historisch dieptepunt nadat president Tayyip Erdogan de recent doorgevoerde renteverlagingen verdedigde , ondanks wijdverbreide kritiek op zijn monetair beleid. De gouverneur van de centrale bank zei na de ontmoeting met de topbankiers en de overkoepelende BDDK waakhond van het land dat een algemene evaluatie was gemaakt van de economische ontwikkelingen. De conclusie daarvan luidde dat de banksector erg sterk was.

\”We hebben de banksector over alles geïnformeerd, zowel over de renteverlagingen als over de economische gevolgen van de ingrepen\”, zei Kavcioglu na de vergadering tegen verslaggevers. \”De sector, de centrale bank en de BDDK zitten op dezelfde golflengte en communiceren sterk.\” Voorafgaand bereikte de lira een laagterecord van 13,45 ten opzichte van de dollar, wat neerkomt op een daling met 45% dit jaar. De munt bereikte het recorddieptepunten in maar liefst 11 opeenvolgende sessies.

Los van de vergaderingen vertelden functionarissen aan Reuters dat president Erdogan oproepen, zelfs vanuit zijn regering, om het beleid terug te draaien, had genegeerd. De president blijft dus koppig op dezelfde nagel hameren. De centrale bank herhaalde de uitspraken van de president dat de inflatie op korte termijn een volatiel verloop zou volgen en uiteindelijk van voorbijgaande aard zal blijken te zijn. Op aandringen van Erdogan heeft de Turkse centrale bank sinds september de basisrente met in totaal 400 punten verlaagd.