Fed moet zo snel mogelijk gevecht tegen inflatie opvoeren

Doet de Amerikaanse centrale bank voldoende om het inflatiegevaar op afstand te houden? De Fed zelf denkt van wel, topman Jerome Powell blijft maar herhalen dat de inflatie een fenomeen van voorbijgaande aard zal zijn. Maar is dat wel degelijk zo? De jongste weken hebben heel wat vooraanstaande economen gewaarschuwd dat dit niet het geval is. Wat betekent dat de beleggers zich toch zorgen moeten maken.

De Fed loopt \’ver achter op de inflatie\’, zegt Jeremy Siegel, een bekende professor financiën aan de Wharton School van de University of Pennsylvania. Siegel windt er geen doekjes om: de Federal Reserve moet haar strijd tegen de inflatie opvoeren en dat liefst zo snel mogelijk. De Fed is nu van plan haar obligatie-aankopen rond het midden van volgend jaar volledig af te bouwen, een operatie die onlangs is opgestart.

Sommige economen verwachten kort daarna de eerste renteverhoging, maar deze programmering lijkt achter te lopen op de feiten. \”Ze zullen absoluut sneller moeten handelen\”, zei Siegel over de Fed op CNBC. \”Want ze lopen erg achter op de curve.\” De consumentenprijzen stegen met 6,2% in de 12 maanden tot en met oktober, de grootste stijging in meer dan 30 jaar. Siegel staat overigens niet alleen met zijn mening. Minister van Financiën Janet Yellen verklaarde onlangs dat de Amerikanen zich wel zorgen moeten maken over inflatie.