Centrale bank van Ierland koopt voor het eerst sedert 2009 goud bij

Na meer dan 10 jaar heeft de centrale bank van Ierland voor het eerst goud bijgekocht. Het betreft een aankoop van 2 ton. Een centrale bank uit de Eurozone die goud aanschaft, het kan tellen als signaal. Normaal investeren centrale banken uit de eurozone enkel in valuatie en obligaties, ze kopen nooit goud bij. Ierland vormt hierop een uitzondering, het is nu uitkijken wat andere centrale banken gaan doen in de eurozone. Buiten de eurozone zijn er landen zoals Polen en Bulgarije die wel reeds goud bijkochten. Het valt te noteren dat centrale banken sedert meer dan 10 goud goud bijkopen en zelden goud verkopen.

Benieuwd wat onze centrale bank gaat doen, ze zijn in staat om het laatste restje goud te verkopen, zoals ze al in het verleden deden. De fameuze goudverkoop onder het beleid van Fons Verplaetse. Toen verkocht België het gros van onze nationale goudreserve aan spotprijzen. Trouwens het is u misschien opgevallen dat de koers van de NBB in 3 jaar gehalveerd is, wat is er aan de hand bij de NBB ?

Meer info op onderstaande link :

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-12-01/irish-central-bank-makes-first-reserve-gold-purchases-since-2009