China waarschuwt voor \’kolossale\’ Covid-uitbraak als het land de grenzen opengooit

Op basis van gegevens voor de maand augustus uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Israël, beoordeelden wiskundigen de mogelijke gevolgen als China dezelfde pandemiebeheersingstactieken zou toepassen als de vermelde landen. Het dagelijks aantal nieuwe gevallen in China zou oplopen tot minstens 637.155 als het de pandemiestrategie van de Verenigde Staten zou aannemen, zo luidt de conclusie van het rapport.

China zou dus meer dan 630.000 Covid-19-infecties per dag kunnen oplopen als het zijn nultolerantiebeleid zou laten vallen door de reisbeperkingen op te heffen, dit volgens het onderzoek uitgevoerd door wiskundigen van de Universiteit van Peking. In het rapport gepubliceerd in China CDC Weekly door het Chinese Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie, stelden de wiskundigen dat China het zich niet kon veroorloven om reisbeperkingen op te heffen zonder efficiëntere vaccinaties of specifieke behandelingen.

Met behulp van data voor augustus uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Israël, maakten de onderzoekers een vergelijkende studie, niet alleen voor de Verenigde Staten maar ook voor een aantal andere landen. Het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen zou oplopen tot 275.793 als China dezelfde aanpak zou volgen als Groot-Brittannië en 454.198 als het Frankrijk zou imiteren. \”De studie onthulde de reële mogelijkheid van een kolossale uitbraak die vrijwel zeker een onbetaalbare last voor het medische systeem zou veroorzaken\”, aldus het rapport.

\”Onze bevindingen geven een duidelijke waarschuwing dat we voorlopig niet klaar zijn om \’open-up\’-strategieën te omarmen die uitsluitend berusten op de hypothese van kudde-immuniteit veroorzaakt door vaccinatie die door bepaalde westerse landen wordt bepleit.\” Of met andere woorden: China plaatst zich ook op het vlak van de bestrijding van de pandemie op een andere golflengte dan de rest van de wereld.