Saoedi-Arabië waarschuwt dat de energietransitie zal leiden tot pieken in de olieprijs

\"\"De minister van Financiën van Saoedi-Arabië herhaalde nogmaals de waarschuwing van de oliefunctionarissen van het koninkrijk dat een vertraging van de investeringen in fossiele brandstoffen wereldwijd zal leiden tot pieken in de energieprijzen. \”We maken ons grote zorgen dat de wereld met een tekort aan olie geconfronteerd zal worden als we niet voorzichtig zijn bij het managen van de transitie\”, zei minister Mohammed Al-Jadaan.

En hij vervolgde: “Saoedi-Arabië heeft er belang bij de vraag naar ruwe olie op peil te houden. We maken ons daarom zorgen dat wanneer de vraag toeneemt en er geen alternatieven zijn om dat gat op te vullen de prijzen door het dak zullen schieten. En dat is een scenario dat kost wat kost vermeden moet worden. De opmerkingen van Al-Jadaan, gedaan kort nadat de regering haar begroting voor 2022 had vrijgegeven, onderstreept de onrust bij enkele grote olieproducenten dat de westerse regeringen en de oliebedrijven zich te snel terugtrekken uit fossiele brandstoffen.

De CEO van staatsenergiebedrijf Saudi Aramco zei onlangs dat de energietransitie chaotisch verloopt was en dat hogere prijzen sociale onrust zouden kunnen veroorzaken. Hoewel bedrijven als Aramco snelle vooruitgang boeken met het ontwikkelen van hernieuwbare vormen van energie kan het tientallen jaren duren voordat die alternatieve energiebronnen het volledig zouden kunnen overnemen van olie en aardgas.

De Saoedische minister van Energie, Abdulaziz bin Salman, heeft al meermaals verklaard dat de stijging van de aardgas-, steenkool- en olieprijzen dit jaar de noodzaak aantoont van meer uitgaven voor een hogere productie van olie en andere fossiele brandstoffen. Deze opvattingen verschillen duidelijk van wat de meeste klimaatactivisten zeggen over wat nodig is om de opwarming van de planeet te vertragen.

Het International Energy Agency, dat rijke landen adviseert in verband met de energietransitie, heeft opgeroepen tot stopzetting van nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen als de wereld de CO2-uitstoot tegen 2050 wil neutraliseren. De uitgaven voor olie- en gasprojecten daalden met 30% tot $ 309 miljard in 2020 en waren dit jaar slechts licht hersteld, dit volgens de in Riyad gevestigde denktank  International Energy Forum. De landen van de Perzische Golf behoren tot de weinige die nog steeds miljarden dollars uitgeven om hun productie te vergroten. Saoedi-Arabië is van plan zijn dagelijkse productiecapaciteit voor ruwe olie tegen 2027 te verhogen van 12 miljoen tot 13 miljoen vaten.