Het tij zal keren voor de goudprijs in 2022 omdat de reële rente laag blijft

Veel goudbeleggers zullen 2021 graag in hun achteruitkijkspiegel plaatsen, aangezien het edelmetaal tijdens het grootste deel van het jaar is achtergebleven bij wat een gloeiend hete grondstoffenmarkt was. De meeste grondstoffen werden immers fors duurder, terwijl het goud ter plaatse bleef trappelen. Op wat langere termijn kunnen voor de goudkevers echter betere tijden op komst zijn. \’Het tij zal keren voor de goudprijs in 2022, aangezien de reële rente laag blijft ondanks renteverhogingen door de Fed\’, zo stelt Kristina Hooper, chief investment officer bij Invesco.

Ondanks een positieve prijsomgeving van historisch negatieve reële rentetarieven, heeft de goudmarkt te lijden gehad van een zwakke vraag aangezien beleggers zich concentreerden op een mogelijke renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve begon met het afbouwen van de maandelijkse obligatieaankopen in november en zal dat proces geleidelijk aan verder zetten.

Nog vóór de tweede helft van 2022 zal dat afbouwproces versneld worden en zal de rente worden verhoogden. Momenteel prijzen de financiële markten een renteverhoging in juni in en zien zij potentieel voor in totaal vier renteverhogingen volgend jaar. Hoewel de verwachting van hogere rentevoeten gedurende het grootste deel van 2021 op de goudprijs heeft gewogen, zijn sommige analisten van mening dat het tij in het nieuwe jaar zou kunnen keren omdat het monetaire beleid van de VS te agressief is.

Kristina Hooper verwacht dat zodra de Federal Reserve de rente begint te verhogen, de focus zal liggen op hoe hoog die tarieven kunnen gaan. \”De 10-jaarsrente zal volgend jaar waarschijnlijk omhoog gaan, maar we zien eigenlijk geen dramatische stijging\”, zei ze. \”Relatief gezien zal de rente nog steeds vrij laag blijven.\” Hooper zei dat ze verwacht dat de goudmarkt volgend jaar relatief vlak zal blijven, met prijzen die rond de $ 1.800 per ounce blijven schommelen. Ze is echter van mening dat goud een aantrekkelijke dekking tegen inflatie en een veilige haven blijft in een wereld die wordt geconfronteerd met toenemende geopolitieke onzekerheid. Het tij kan zodoende geleidelijk aan keren voor het goud.