Braziliaanse inflatie nadert 11% ondanks agressieve renteverhogingen

\"\"De consumentenprijzen in Brazilië stegen in november boven de verwachtingen, wat bijdroeg aan het signaal dat de inflatiedruk nu stilaan onhoudbaar wordt en dit ondanks de agressieve renteverhogingen van de centrale bank. De jaarlijkse inflatie versnelde tot 10,73%, boven de mediaan van 10,69% die op basis van een Bloomberg enquête was voorspeld. De consumentenprijzen stegen met 1,17% ten opzichte van de maand ervoor, zo meldde het nationale bureau voor de statistiek.

Transport- en huisvestingskosten, die respectievelijk met 2,89% en 1,06% stegen, waren de belangrijkste drijfveren van de inflatiestijging. Het betreft de grootste prijsstijging in bijna twee decennia, aldus het Braziliaanse bureau voor de statistiek. \”De inflatie is nu algemeen aanwezig in het Braziliaans economisch landschap met een overweldigend bewijs van significante tweede-ronde-effecten\”, zegt Alberto Ramos, hoofdeconoom voor Latijns-Amerika van Goldman Sachs Group Inc..

Gouverneur van de centrale bank Roberto Campos Neto verkrapt in snel tempo het monetair beleid, hij heeft de rente sinds maart met 575 basispunten heeft verhoogd. Maar wereldwijde knelpunten in de toeleveringsketen, stijgende grondstofprijzen en de investeringsplannen van president Jair Bolsonaro bemoeilijken de inspanningen om de inflatie te temmen. Campos Neto had eerder gezegd dat de stijgingen van de consumentenprijzen in september hun hoogtepunt zouden bereiken.

Dat blijkt dus niet het geval te zijn. ​​​​Inflatie woedt overal in de wereld, maar de situatie is momenteel het ergst in Latijns-Amerika. In de afgelopen weken hebben de beleidsmakers gesignaleerd dat er in december nog een renteverhoging van 150 basispunten op komst is. Het valt echter nog af te wachten of die daadwerkelijk zal uitgevoerd worden. Het feit dat het inflatiecijfer iets boven de verwachtingen uitkwam, wijst echter in de richting van verdere renteverhogingen.