Drama rond Turkse lira neemt steeds grotere proporties aan

\"\"De Turkse lira zakte vanmorgen naar een nieuw laagterecord van 17,6 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, nadat de bezorgdheid over het economische beleid van de centrale bank in de vorm van lagere rentevoeten te midden van de stijgende inflatie nog werd verergerd door de verdediging van president Tayyip Erdogan van de huidige monetaire politiek. De Turkse president blijft dus koppig volharden, waarbij de nationale munt het gelag moet betalen.

Erdogan zei tijdens het weekend dat het beleid van lage rentevoeten deel uitmaakte van een succesvolle \”economische onafhankelijkheidsoorlog\”. Hij wees er op dat hij de Turkse inflatie eerder had verlaagd tot ongeveer 4% en dat hij dat opnieuw zal doen. De lira heeft dit jaar meer dan de helft van haar waarde verloren, doordat de centrale bank de rente met 500 bp verlaagde, zelfs nadat de inflatie in november 21,3% bereikte. Dat percentage ligt ruim boven de doelstelling van de beleidsmakers van ongeveer 5%.

De economie van Turkije is sterk afhankelijk van invoer voor de productie van goederen, van voedsel tot textiel, dus de stijging van de dollar ten opzichte van de lira heeft een directe impact op de prijs van consumentenproducten. Neem de tomaat, een essentieel ingrediënt in de Turkse keuken. Om tomaten te telen, moeten producenten geïmporteerde meststoffen en gas kopen. De tomatenprijzen stegen in augustus met 75% in vergelijking met het jaar ervoor, volgens de Kamer van Koophandel in het landbouwcentrum aan de zuidkust van Antalya.

Sindsdien zijn die tomaten niet goedkoper geworden, wel integendeel. De Turkse valuta is zo volatiel geworden dat de prijzen dagelijks veranderen. De inflatie voor producenten alleen al is met 50% gestegen. Supermarktmedewerkers posten prijsstijgingen op sociale media en tonen voor- en na-labels voor producten. Het drama rond de Turkse lira neemt steeds grotere proporties aan en alles wijst er op dat het land op weg is naar een periode van hyperinflatie.