Zal dollarkoers al dan niet verzwakken tegenover de euro?

\"\"De prijs van de euro in termen van de Amerikaanse dollar sloot op 1,135 in november, tegen 1,156 in oktober en 1,193 in november 2020. De koers van de euro is met andere woorden gedaald en dat is iets waar de valutamarkten eigenlijk niet op hadden gerekend. Sommige forexanalisten zijn van mening dat de Amerikaanse dollar in 2022 waarschijnlijk zal verzwakken ten opzichte van de euro (d.w.z. de prijs van de euro in termen van Amerikaanse dollars zal waarschijnlijk stijgen).

De reden hiervoor is het enorme tekort op de Amerikaanse handelsbalans. In september 2021 stond de Amerikaanse handelsbalans op een tekort van $ 80,9 miljard, tegenover een tekort van $ 62,6 miljard in september 2020. Veel analisten beschouwen een toename van het handelstekort als een onheilspellend teken voor de wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van belangrijke valuta\’s in de komende tijd.

Volgens de meeste economische rapporten is de situatie op de handelsbalans een sleutelfactor bij het bepalen van de wisselkoers. In deze manier van denken verzwakt een handelstekort de prijs van een nationale munt in termen van buitenlands geld, terwijl een handelsoverschot anderzijds de koers van een munt ondersteunt. In die filosofie mag inderdaad een verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro worden verwacht.

Volgens deze logica zal, als een land meer exporteert dan importeert, de relatieve vraag naar zijn goederen, en dus naar zijn valuta, toenemen, zodat de prijs van het lokale geld in termen van buitenlands geld waarschijnlijk zal stijgen. Omgekeerd, wanneer er meer import dan export is, is er relatief minder vraag naar de valuta van een land, dus de prijs van binnenlands geld in termen van buitenlands geld zou moeten dalen.

Evenzo, als je deze manier van denken volgt terwijl alle andere factoren gelijk blijven, als er om de een of andere reden een plotselinge toename is in de vraag van buitenlanders naar de valuta van een land, zal dit de wisselkoers versterken ten opzichte van andere valuta\’s. Als er echter een plotselinge daling is in de vraag van buitenlanders naar de valuta van een land, zal dit de wisselkoers verzwakken ten opzichte van andere valuta\’s. Maar dat is natuurlijk de theorie, de praktijk kan heel anders zijn.

Want ook met de factor geldhoeveelheid moet rekening gehouden worden. Alleen het monetaire beleid van de centrale bank en fractioneel bankieren kunnen de geldhoeveelheid bepalen. Evenzo bepaalt de handelsbalans niet de hoeveelheid geproduceerde goederen, die handelsbalans registreert alleen de waarde van bepaalde goederen die door een persoon of een groep individuen zijn gekocht en verkocht. Aangezien de handelsbalans als zodanig niets te maken heeft met het aanbod van geld of de vraag naar geld, kunnen we concluderen dat handelsbalans niet de koopkracht van het geld van een land bepaalt. De conclusie kan luiden dat een verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro niet noodzakelijk in de sterren geschreven staat.