De Turkse lira bijt (eindelijk nog eens) van zich af

\"\"De Turkse lira dook maandag naar nieuwe dieptepunten, waaronder voor het eerst de kaap van 20 lira voor één euro werd bereikt. Dit gebeurde nadat president Tayyip Erdogan zijn onorthodoxe monetaire beleid nogmaals met vuur verdedigde. De Turkse president lijkt in de verste verte niet te beseffen dat hij bij wijze van spreken het doodvonnis voor de nationale munt heeft getekend. Dat doodvonnis werd vanmorgen wel even op de lange baan geschoven, want de oververkochte lira zag de koers fors opveren. Daarmee is de munt echter nog niet gered.

Het verhaal van de Turkse lira is in feite uitgegroeid tot de kroniek van een aangekondigde dood. Het streven van de president naar 500 basispunten renteverlagingen sinds september heeft de ergste valutacrisis in Turkije in twee decennia veroorzaakt, waarbij de lira in de afgelopen 30 dagen met 35% is gedaald. De valuta daalde ook tot 17,7540 voor de dollar, een historisch dieptepunt, en stond op 17,7 om gisterenavond.

De lira bereikte ook een laagterecord ten opzichte van de euro en bereikte gisterenavond 20.0581, om vervolgens gisterenavond te herstellen tot 19.92. Erdogan verdedigde zondag zijn economisch beleid en vergeleek de volatiliteit van de valuta met aanvallen op de economie van het land, die hun oorsprong vinden in de landelijke protesten van 2013, die begonnen in het Gezi-park in Istanbul over de toegang tot deze groene ruimte. Een vergelijking die alleszins vergezocht lijkt.

De valuta is dit jaar met 58% gedaald ten opzichte van de dollar, een inzinking die vorige maand versnelde nadat Erdogan een economisch model onthulde dat afhankelijk is van lagere leenkosten en een goedkopere valuta. \”Lagere reële rentes, verzwakkende fundamentals en krappere wereldwijde financiële voorwaarden zullen de lira verder naar beneden drijven\”, tenzij Erdogan van koers verandert, schreven Minna Kuusisto en Jakob Christensen, analisten bij Danske Bank A/S, in een maandag gepubliceerd rapport.