Na inflatie kan een schok in het aanbod van obligaties de volgende onprettige verrassing zijn voor de markten

\"\"Centrale banken, de meest betrouwbare groep kopers van obligaties in de ontwikkelde wereld, zouden volgend jaar in de vier grote geavanceerde economieën hun schuldaankopen (obligaties) met maar liefst $ 2 biljoen kunnen verminderen, wat een potentieel forse stijging van de leenkosten voor veel regeringen inhoudt.

Jarenlang, maar vooral sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie in maart 2020, hebben centrale banken een aanzienlijk deel van de schulden die op de markten terecht kwamen opgenomen en zo voorkomen dat de rente te hoog oploopt. Maar als centrale banken een schema opstellen voor het afbouwen van stimuleringsmaatregelen aangekondigd tijdens het pandemische tijdperk, kan een tekort aan obligaties met een hoge (en dus betrouwbare) kredietrating, vooral in Europa, een probleem worden.

JP Morgan Chase schat dat de vraag naar obligaties van centrale banken in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Japan en de eurozone in 2022 met $ 2 biljoen zal dalen, na een reductie van $ 1,7 biljoen dit jaar. De analisten van de bank verwachten dat de Amerikaanse, Duitse en Britse 10-jaarsrente eind 2022 met respectievelijk 75, 45 en 55 basispunten zal stijgen, hoewel ze de impact van het aanbod op obligaties niet specificeerde.

Wereldwijd voorspelt JP Morgan dat centrale banken ongeveer $ 3 biljoen obligaties minder zullen opkopen, wat zich zal vertalen in een gemiddelde opbrengststijging van 20-25 basispunten. \”Ik suggereer niet dat we volgend jaar een Armageddon krijgen op de obligatiemarkt maar we beleven een periode waarin de inflatie nog steeds hardnekkig hoog is, de centrale banken achterop lopen wat betreft het verhogen van de rentetarieven en tegelijkertijd heb je een groot aanbod aan nieuwe obligaties vanwege de geldhonger van de overheden\”, zegt Craig Inches, hoofd tarieven en contanten bij Royal London Asset Management. Die factoren kunnen dus een stijging van de rentetarieven veroorzaken en dat op een moment dat zulks allesbehalve wenselijk is.