Europa op het randje van energieramp als stroomprijzen alle records breken

\"\"

De energiecrisis in Europa werd deze week nog erger wanneer de combinatie van een tekort aan aardgas, nucleaire storingen, afnemende windenergie en koud weer de prijzen opdreven. De gasprijs op de Nederlandse TTF-hub, de referentiegasprijs voor Europa, steeg met 10% naar een nieuw record van 165 euro per megawattuur nadat het gas dat Duitsland binnenkwam bij het compressiestation van Mallnow tot nul was gedaald.

De aardgasstromen werden naar het oosten omgeleid richting Polen. De Europese gasprijzen bereikten als logisch gevolg zodoende een recordhoogte. Omgerekend wordt Europees NatGas in verhouding met ruwe olie nu verhandeld tegen een prijs van $ 340 per vat.  Een logische vraag daarom: waarom verschuiven er niet meer producenten van de productie van olie naar aardgas?

Vergeleken met het Amerikaanse NatGas, dat al 15 jaar vrij goed gelijke voet houdt met de oliemarkt, loopt het op de aardgasmarkt uit de hand…En dit alles terwijl de gasstroom naar Europa keldert. Het Russische Gazprom PJSC heeft de gasstromen naar Europa gestaag verminderd, aangezien de certificering van de controversiële Nord Stream 2-pijpleiding werd uitgesteld tot mogelijk juli. Geen nieuwe stromen naar Europa dwingen nutsbedrijven om hun gasopslagen leeg te maken en die voorraden stonden al op seizoensgebonden dieptepunten. Sommige nutsbedrijven moesten generatoren voor fossiele brandstoffen opnieuw opstarten om verstoring van het elektriciteitsnet te voorkomen.

De energiecrisis verergerde de afgelopen dagen. Frankrijk, gewoonlijk, een exporteur van stroom, is nu wanhopig op zoek naar invoer en het land heeft zelfs generatoren op fossiele brandstoffen opnieuw opgestart, aangezien het grootste energiebedrijf van het land, Electricité de France SA, vier kernreactoren heeft stopgezet die goed zijn voor 10% van de nucleaire capaciteit van het land, waardoor de elektriciteitsnetten onder druk kwamen te staan ​​nu de consument met koud weer wordt geconfronteerd.