Koffie tuimelt in reactie op \’verrassend\’ USDA-surplusbeeld

\"\"

De prijs voor Arabica koffie zakte naar een dieptepunt in vier weken, onder druk van verbeterde aanbodvooruitzichten en een breder aanbod op de markt. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft vrijdag zijn schatting van de wereldproductie voor koffie verhoogd, vooral vanwege een betere productie in Honduras en Guatemala. Het bureau verlaagde ook zijn vraagprognose iets, wat een wereldoverschot van ongeveer 2,6 miljoen zakken opleverde, tegen een klein tekort in juni.

De futures voor levering in maart daalden met maar liefst 5% tot $ 2,231 per pond in New York, het laagste niveau voor het meest actieve contract sinds half november. De prijs is dit jaar echter nog steeds met ongeveer 75% gestegen nadat het slechte weer de productie bij topleveranciers Brazilië en Colombia verminderde.

Het USDA-rapport was verrassend omdat tot een paar maanden geleden sommige analisten van de verwachting uitgingen van een veel groter tekort. De koffieprijs kan onder druk blijven staan ​​in de aanloop naar de jaarlijkse herbalancering van de grondstoffenindexen begin januari. Fondsen hebben de netto bullish positie gedurende drie weken verminderd, zo blijkt uit overheidsgegevens, want ook bij andere landbouwproducten is beweging merkbaar.

In Chicago daalde ook de maïsprijs, terwijl sojabonen en tarwe herstelden van vroege verliezen, terwijl handelaren wachten op meer duidelijkheid over het Zuid-Amerikaanse oogstpotentieel en de Chinese vraag. Markten houden ook de overheidsmaatregelen in de gaten om de export te matigen en de voedselinflatie af te koelen. Argentinië legt een plafond op de verkoop van tarwe en maïs, zeiden functionarissen van de Argentijnse staat afgelopen vrijdag.

Rusland heeft ook een tarwequotum van 8 miljoen ton ingesteld voor het laatste deel van het seizoen en zou de exportheffingen kunnen verhogen als de prijzen $ 375 per ton of hoger bereiken, ongeveer $ 40 boven het huidige niveau. In Brazilië hebben regens en bewolkt weer in Mato Grosso, de belangrijkste staat waar sojabonen worden verbouwd, de toepassing van fungiciden en machines aan de zijlijn die worden gebruikt om bladeren te drogen, vertraagd, aldus boeren. Dat heeft ertoe geleid dat telers de oogst, die naar verwachting ongebruikelijk vroeg rond Kerstmis zal beginnen, uitstellen tot januari.