Turkse lira springt als een jo-jo op en neer

\"\"

In Turkije zit het spel helemaal op de wagen. Deze week maandag, dagen na weer een nieuwe renteverlaging in een tijd waarin centrale banken over de hele wereld het tegenovergestelde doen en een verhoging van 50% van het minimumloon van Turkije, draaide Erdogan de chaosknop op. De Turkse president deed dat op zijn heel eigen manier door het doen van straffe uitspraken.

Ten eerste zei hij dat hij de bezuinigingen zou voortzetten en beweerde dat hij zijn beleid baseerde op het verbod van de islam op onredelijk hoge rentetarieven. Hij sloot zich ook aan bij de prominente TÜSİAD-businessgroep, die zaterdag had opgeroepen tot een terugkeer naar de gevestigde regels van de economische wetenschap. Volgens Erdogan kan de organisatie \”zich niet bemoeien met wat we doen\”. Erdogan beweerde nogmaals dat hij de inflatie in Turkije terug zou brengen tot 4%.

Die episode deed de lira met meer dan 10% dalen, waardoor deze naar een nieuw laagterecord van 18,4 dollar voor de dollar kwam. Toen de lokale markten waren gesloten, onthulde Erdogan een plan om Turken te verleiden hun spaargeld niet in dollars in plaats van in lira aan te houden: zal dit schaars blijven. \”We presenteren een nieuw financieel alternatief voor burgers die hun zorgen willen wegnemen als gevolg van de stijging van de wisselkoersen wanneer ze hun spaargeld evalueren\”, zei de president.

Dat alternatief bestaat uit een soort garantie voor wisselkoersverliezen door de Turkse staat geboden. Een haalbare kaart of niet? De lira ging in ieder geval omhoog en sloot maandag af met een sprong van 25%. Op een bepaald moment stond de munt zelfs 40% hoger, want op dinsdagochtend sprong de lira opnieuw met 20% ten opzichte van de dollar. Daarna daalde de lira met 20%, om vervolgens weer met maar liefst 12% te stijgen. Op het moment van schrijven was ze weer licht gedaald, met een huidige wisselkoers van ongeveer 13 lira per dollar. Daarmee tart het gedrag van de lira letterlijk alle beschrijvingen. Als dat maar goed afloopt!