Beleggen in goud en goudmijnaandelen nog steeds aantrekkelijk ondanks een agressieve Fed

\"\"

Terwijl de Federal Reserve zich voorbereidt op het aanscherpen van haar monetair beleid in 2022 en de goudprijs het moeilijk heeft om vaste voet aan de grond te krijgen boven $1.800, is een belangrijke speler op de ETF-markt van mening dat de edele metalen en de mijnbouwsector volgend jaar nog steeds aantrekkelijke investeringen zullen zijn. Er liggen in de sector dus nog steeds kansen weggelegd.

In hun laatste maandelijkse goudrapport stelden Iamru Casanova en Joe Foster, respectievelijk portefeuillemanager en strateeg bij VanEck, dat goud nog steeds een essentiële bescherming tegen inflatie biedt, ook al lijkt de Federal Reserve volgend jaar een meer rigide standpunt over inflatie in te nemen. Dat strengere standpunt zou zich vertalen in het verhogen van de basisrente in de VS, een scenario waar de financiële markten zich nu aan op het voorbereiden zijn.

Het rapport werd gepubliceerd vlak nadat de Federal Reserve aankondigde het tempo van het verminderen van de maandelijkse obligatieaankopen te verdubbelen. Tegelijkertijd gaf de Amerikaanse centrale bank ook aan dat ze volgend jaar de rente drie keer zou kunnen verhogen. De twee bekende goudanalisten merkten echter op dat de agressieve verwachtingen met betrekking tot de Fed gepaard gaan met enkele significante risico\’s.

\”Wij zijn van mening dat de instrumenten van de Fed om de inflatie te bestrijden een aanzienlijk risico kunnen worden voor de economie en de stabiliteit van het financiële systeem. In het ergste geval zou blootstelling aan goud de storm moeten doorstaan. Zelfs in het beste geval kan blootstelling aan goud, via fysiek goud en de goudmijnaandelen, gunstig kunnen zijn\”, aldus Casanova en Foster.