Crypto-zwendel: $ 7,7 miljard gestolen in 2021

\"\"

Volatiliteit en vertrouwensproblemen geven een bittere smaak aan de cryptowereld, die wereldwijd dit jaar meer dan $ 7,7 miljard gestolen zag worden in een groot aantal gevallen van oplichting. Dit blijkt uit een rapport gepubliceerd door blockchain-analysebedrijf Chainalysis. \”Oplichting was opnieuw de grootste vorm van op cryptocurrency gebaseerde misdaad qua transactievolume, met meer dan $ 7,7 miljard aan cryptocurrency die werd verdonkeremaand van slachtoffers wereldwijd\”, zo stelt Chainalysis vast in het rapport.

Dit was 81% hoger dan het totaal van vorig jaar. Het cijfer ligt echter nog steeds onder het aantal van ongeveer $ 9 miljard in 2019. \”Dat is inderdaad een stijging met 81% ten opzichte van 2020, een jaar waarin de oplichtingsactiviteit aanzienlijk daalde ten opzichte van 2019, grotendeels door het uitblijven van grootschalige Ponzi-schema\’s. Dat veranderde in 2021 met Finiko, een Ponzi-schema voornamelijk gericht op Russisch-sprekenden in heel Oost-Europa, waarbij een bedrag van meer dan $ 1,1 miljard van slachtoffers werd binnengehaald\”.

\’Rug pulls\’ werden in 2021 geïdentificeerd als de meest populaire vorm van oplichting in het crypto universum. Deze komen veel voor binnen de DeFi-ruimte en worden beschreven wanneer ontwikkelaars projecten als een baksteen laten vallen nadat ze het geld van de investeerders hebben binnengehaald, zei Chainalysis. \”Rug pull verwijst over het algemeen naar gevallen waarin ontwikkelaars iets bouwen wat lijkt op legitieme cryptocurrency-projecten – wat betekent dat ze meer doen dan alleen portemonnees opzetten om cryptocurrency te ontvangen – voordat ze het geld van investeerders aanslaan en kort en goed verdwijnen’.

Dit type zwendel was dit jaar goed voor 37% of $ 2,8 miljard van het totaal. Vorig jaar vertegenwoordigde dit type misdaad slechts 1%. \”Rug pulls zijn naar voren gekomen als de go-to scam van het DeFi-ecosysteem\”, aldus het rapport. \”Scamming vormt een van de grootste bedreigingen voor de voortdurende acceptatie van cryptocurrency.\” Een andere miljardenzwendel dit jaar was het Finiko Ponzi-schema, dat liep van december 2019 tot juli 2021.

\”Finiko nodigde gebruikers uit om te investeren in Bitcoin of Tether en beloofde maandelijkse rendementen tot 30%. Het lanceerde uiteindelijk zijn eigen munt die op verschillende beurzen werd verhandeld\”, aldus het rapport. \”Tijdens de ongeveer 19 maanden dat het actief bleef, ontving Finiko meer dan $ 1,5 miljard aan Bitcoin via meer dan 800.000 afzonderlijke stortingen … Finiko komt kort en goed neer op een massale fraude gepleegd tegen gebruikers van Oost-Europese cryptocurrency, voornamelijk in Rusland en Oekraïne.\”

Oplichting is een van de grootste belemmeringen voor de acceptatie van cryptovaluta, en daarom moeten alle spelers een bijdrage leveren ter voorkoming van fraude, concludeerde Chainalysis. \”Het bestrijden van crypto-zwendel kan niet alleen worden overgelaten aan wetshandhavers en regelgevers. Cryptocurrency-bedrijven, financiële instellingen en natuurlijk ook de beleggers in crypto’s spelen eveneens een belangrijke rol.\”