Goudconsumptie is in China fors gestegen

\"\"

Goed nieuws voor de goudmarkt. De consumptie van goud in China is in de eerste negen maanden van 2021 met maar liefst 48,4% op jaarbasis gestegen tot 813,59 ton, dit volgens de cijfers van de China Gold Association. Daarmee herstelde de vraag naar goud na een door de pandemie getroffen 2020. Het cijfer impliceert een verbruik in het derde kwartaal van 266,54 ton, een stijging van 18,5% ten opzichte van een jaar eerder.

Wat de vraag/aanbodbalans betreft: de goudproductie daalde in de periode van januari tot september met 10% ten opzichte van een jaar eerder tot 236,75 ton, zo berekende de China Gold Association. Die daling zou te wijten zijn aan intensieve veiligheidsinspecties in Shandong, de belangrijkste goud producerende provincie van China. Shandong Gold Mining, een van China\’s grootste goudmijn, boekte een nettoverlies van 1,3 miljard yuan ($ 203 miljoen) over de eerste negen maanden van 2021.

Dat verlies viel toe te schrijven aan een scherpe daling van de goudproductie. In oktober daalde de productie van Shandong Gold met ongeveer 10% ten opzichte van het niveau van een jaar geleden, zo verklaarde het bedrijf in een persmededeling, eraan toevoegend dat het management nu mikte op een productie op jaarbasis van nog 24,5 ton, tegenover 37,8 ton in 2020. Een gevoelige daling van de productie dus.

Ttijdens het Qixi Festival, het Chinese equivalent van Valentijnsdag dat half augustus plafond en tijdens het Mid-Autumn Festival in september werd een bemoedigende stijging van de verkopen vastgesteld. Opvallend was een sterke stijging van de vraag naar Chinese erfgoed in de vorm van gouden juwelen en andere voorwerpen. Tenslotte werd voor het derde kwartaal een totale productie van 84 ton vastgesteld, of een daling van 9,5% op jaarbasis.