De vraag naar goud en zilver in India herstelt sterk in H2 2021; volgend jaar wordt nog beter

\"\"

De vraag naar goud en zilver in India herstelde zich scherp in de tweede helft van 2021 toen de aankoop van sieraden en investeringen in fysiek metaal stegen na een terugval veroorzaakt door COVID-19 beperkingen en de onzekerheid die daarmee samenhangt. Metals Focus, een toonaangevend onafhankelijk adviesbureau voor edelmetalen, reisde naar meer dan 10 steden in India om de situatie ter plaatse te beoordelen. Uit die rondreis bleek dat er wel degelijk een sterke vraag naar goud en zilver in het land was.

Als we eerst naar goud kijken, zei Metals Focus dat het sterke herstel werd geleid door aankopen naar aanleiding van feestelijkheden en bruiloften. Belangrijk is dat, afgezien van een opmerkelijke opgekropte vraag, aangezien veel bruiloften waren uitgesteld in 2020 en H1 2021, het adviesbureau opmerkte dat lagere goudprijzen ook hogere consumentenaankopen ondersteunden. De kopers maakten dus gebruik van correcties om te kopen.

Volgens het rapport heeft de pandemie het vertrouwen van het Indiase publiek in goud versterkt, aangezien de eerdere prijsstijging velen hielp om door de crisis te komen. Goud bood (en biedt natuurlijk nog) een zekere mate van veiligheid, aangezien het gemakkelijk als onderpand voor leningen kan worden gebruikt. Een andere interessante ontwikkeling die door Metals Focus wordt opgemerkt, is hoe juweliers in het hele land hun voorraden opnieuw agressief aanvullen nadat ze vorig jaar hun voorraad sterk hadden teruggeschroefd.

“Velen hebben nu meer vertrouwen in de vooruitzichten voor de vraag naar sieraden en zijn daarom op zoek naar verhoging van de voorraden; we schatten een stijging van de winkelaandelen met minstens 5-10% in vergelijking met vorig jaar”, aldus het adviesbureau. Belangrijk is dat de sterke vraag niet alleen beperkt is tot sieraden, maar ook wordt uitgebreid tot fysieke beleggingsproducten, vooral in Diwali.

Het tij zal keren voor de goudprijs in 2022 aangezien de reële rendementen laag blijven ondanks de verwachte renteverhogingen door de Fed, aldus nog Metals Focus. Zilver heeft ook in India geprofiteerd van een merkbare verbetering van de marktfundamentals in de afgelopen vier maanden, vervolgde Metals Focus. Het adviesbureau zei dat uit zijn recente vergaderingen bleek dat dit het economische momentum weerspiegelt, de versoepeling van de lockdown beperkingen en relatief zwakkere zilverprijzen.

Dit, samen met het zes maanden durende feest- en trouwseizoen, heeft sterk bijgedragen aan het herstel van de vraag naar zilver, hoewel het naar verwachting nog steeds beneden het niveau van vóór de pandemie zal blijven. Voor 2022 verwacht Metals Focus dat de vraag naar goud en zilver in India verder zal verbeteren, voornamelijk gedreven door een sterke economische groei, relatief stabiele prijzen van edelmetalen en een opgekropte vraag.