Citigroup CEO Jane Fraser voorspelt moeilijke maanden voor de financiële markten

\"\"

Ernstige verstoringen van de toeleveringsketen voorspellen een ‘brutale winter’ voor de financiële markten. Die zouden nog eens extra te lijden kunnen krijgen onder verhoogde onzekerheid als het Amerikaans Congres het schuldenplafond ruim voor de deadline van december niet verhoogt. Dit vertelde Citigroup CEO Jane Fraser aan Yahoo Finance op de All Markets Summit. De waarschuwing van Fraser laat aan duidelijkheid niets te wensen over. 

De bankier is op langere termijn wat optimistischer en ziet het onevenwicht tussen vraag en aanbod volgend jaar verdwijnen, maar ze waarschuwde anderzijds ook dat de verstoringen op de energiemarkt langer zouden kunnen duren dan algemeen wordt verwacht\”. \”We gaan waarschijnlijk een harde winter tegemoet, vooral op de energiemarkten waar ons heel wat hoofdbrekens te wachten staat\”, aldus  Fraser.

De opmerkingen van Fraser weerspiegelen het recente sentiment bij centrale bankiers en CEO’s van bedrijven, die steeds vaker moeten toegeven dat de prijzen in de nabije toekomst hoog zullen blijven. Op de Milken Institute Global Conference herhaalde de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo de waarschuwing voor een aanhoudende verstoring van de toeleveringsketens, waarbij zij opmerkte dat het wereldwijde chiptekort in het centrum van het knelpunt in de toeleveringsketen staat en het lang kan duren om dit probleem op te lossen\”.

De VS en Canada registreerden elk onlangs inflatie op een niveau die in meer dan 10 jaar niet meer was voorgekomen en alles wijst er op dat het inflatieniveau nog geruime tijd hoog kan blijven. Wanneer die ‘geruime tijd’ te lang zou duren, zal de druk op de centrale banken om de rente te verhogen alsmaar toenemen. Tegen die achtergrond zou de rente wel eens sneller dan verwacht opgetrokken kunnen worden.