\’Bidenflatie\’ vernietigt systematisch de middenklasse

\"\"

Werkt de regering in Washington wereldwijd de inflatie in de hand? Dat doet ze alvast in eigen land. De Amerikanen hebben alvast meer geld op zak dan ooit tevoren. Dat klinkt als heel goed nieuws, maar dat is het eigenlijk toch niet. Want de kosten van levensonderhoud stijgen veel sneller dan het inkomen van de modale Amerikaan. Bovendien is veel van de \’nieuwe’ rijkdom die de afgelopen jaren is gecreëerd in handen gekomen van de zeer rijken, waardoor de kloof tussen arm en rijk nog groter is geworden.

Wat de middenklasse betreft, deze wordt systematisch uitgehold door Bidenflatie en dat proces zal in 2022 nog versnellen. Want de zittende president heeft niet bepaald een zekere indruk nagelaten. Zonder enige twijfel heeft de regering Biden keer op keer zelfs acties ondernomen die de inflatiecrisis nog erger hebben gemaakt. Maar het is niet zo dat Joe Biden en zijn volgelingen de enigen zijn die verantwoordelijk zijn voor deze puinhoop.

De oprichting van de Federal Reserve in 1913 bracht de VS op de weg die nu nog altijd gevolgd wordt. Dit pad had kunnen verlaten worden als de Amerikaanse kiezers politici naar Washington hadden gestuurd die vastbesloten waren de Federal Reserve af te schaffen, maar dat deden ze niet. In 1971 was er het begin van het einde toen president Nixon de VS uit de goudstandaard afhaalde. Tegenwoordig is de waarde van de Amerikaanse dollar slechts een zeer kleine fractie van wat die toen was.

De Amerikaanse staatsschuld bereikte begin jaren tachtig een biljoen dollar en zal in 2022 de grens van 30 biljoen dollar bereiken. De Amerikaanse politici hebben letterlijk nationale financiële zelfmoord gepleegd en beide grote politieke partijen delen de schuld daarvoor. In 2009 bracht de Federal Reserve de vernietiging van de dollar naar een geheel nieuw niveau toen ze \’kwantitatieve versoepeling\’ introduceerden. Het zou gewoon een ‘tijdelijke maatregel’ zijn, maar de Fed bleef het natuurlijk gewoon doen.

De afgelopen jaren heeft de Federal Reserve meer vers geld in het financiële systeem gepompt dan ooit tevoren en dit heeft beleggers zeer verheugd. Maar het maakte ook van de dollar een grap. Veel nieuwe autodealers vragen nu $ 5.000 tot $ 10.000 boven de stickerprijs voor hun voertuigen. De reden waarom ze zulke prijzen kunnen krijgen, is natuurlijk omdat we ons nu in een hyperinflatoire omgeving bevinden. De prijzen van gebruikte auto\’s zijn ook zeer agressief gestegen. Volgens marktonderzoeker Jim Bianco stijgen de prijzen van gebruikte auto\’s sneller dan bitcoin.

\”Als je wilt weten wat de beste investering is die je waarschijnlijk in 2021 hebt gedaan, dan is het die auto die op je oprit of in die garage staat\”, zo stelde de Bianco Research President in een boodschap aan de Amerikanen. De prijzen voor tweedehandswagens gingen sneller omhoog dan de aandelenmarkt en de laatste tijd zelfs sneller dan sommige cryptocurrencies. Alleen al in de afgelopen vier maanden is de prijs van gebruikte voertuigen met meer dan 20 procent gestegen…

De huizenprijzen gaan ook helemaal door het dak. Volgens de Federal Housing Finance Agency stegen de gemiddelde huizenprijzen in het derde kwartaal met bijna 20% in vergelijking met een jaar geleden. Het was de grootste jaarlijkse huizenprijsstijging in de geschiedenis van de House Price Index van het bureau. En in sommige hete markten was de prijsstijging het dubbele. En Zillow voorspelt dat de huizenprijzen in 2022 nog hoger zullen stijgen.

In de komende 12 maanden verwacht Zillow dat de huizenprijzen in de VS in totaal met 11% zullen stijgen. Fortune berekende dat de gemiddelde groei van de huizenprijs per jaar 4,6% is en dat sinds 1980. Daarmee is de VS het pad ingeslagen waar ook Venezuela zich op beweegt. Bijna iedereen in Venezuela is een miljonair, maar bijna iedereen in het hele land leeft in armoede omdat het geld vrijwel waardeloos is. Inderdaad, dankzij de Bidenflatie gaan de VS dezelfde weg op. Meer bepaald die van hyperinflatie.