Lege schappen in warenhuizen en stijgende prijzen te wijten zijn aan toenemende vraag

\"\"

Perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis hield onlangs een speech waarin zij de standpunten van de Amerikaanse regering over inflatie en de effecten van stijgende prijzen in de VS uit de doeken deed. Een deel van de speech werd geschreven door de stafchef van het Witte Huis, Ron Klain, die toegaf dat stijgende prijzen en inflatie groter dan verwachte problemen opleveren, problemen waar een oplossing voor moet worden gevonden.

\”De meeste economische problemen waarmee we worden geconfronteerd (inflatie, toeleveringsketens, enz.) zijn problemen waar we wel degelijk rekening mee moeten houden\”, aldus Klain. Psaki verwees in haar speech anderzijds naar de gevolgen van het einde van de pandemie. \”Feit is dat het werkloosheidspercentage de helft is van wat het ongeveer een jaar geleden was.\”, wat een stijging van de consumptie met zich meebrengt.

\”Meer mensen hebben een baan, meer mensen kopen goederen, wat resulteert in een toenemende vraag. Dat is een goede zaak. Tegelijkertijd weten we dat het aanbod laag is omdat we uit de pandemie komen\”, aldus nog Psaki. \”Wat de mensen goed in de oren moeten knopen, is dat de inflatie volgend jaar zal dalen. Dat voorspellen zowat alle economen, maar toegegeven de evolutie van de inflatie moet op de voet gevolgd worden. En indien nodig moeten we ingrijpen”.