Toename rentekloof op Duitse bunds wijst op inflatie- of stagflatiegevaar

\"\"

De kortlopende obligatierendementen in de eurozone zijn omhoog geschoten en de inflatieverwachtingen voor de lange termijn bereikten een nieuw hoogste punt in 7 jaar, wat de druk op de functionarissen van de Europese Centrale Bank doet toenemen om het probleem van de stijgende inflatie aan te pakken. Tegelijkertijd kromp de kloof tussen de Duitse 10-jaars en 30-jaars obligatierentes tot het smalste niveau sinds maart 2020, wat wijst op \”stagflatie\”-zorgen bij obligatiebeleggers.

Beleidsmakers over de hele wereld staan ​​onder druk om de ongekende niveaus van stimuleringsmaatregelen die ze in de economie hebben gepompt opnieuw in vraag te stellen tegen de achtergrond van de hoge inflatie en de impact die dit zal hebben op de beschikbare inkomens van de gezinnen in het hele euroblok. \”De ECB zal moeten toegeven dat haar inflatieprognoses te laag zijn en dit zonder paniek te veroorzaken\”, aldus ING-rentestrateeg Antoine Bouvet. \”Eigenlijk is het belangrijk om zo min mogelijk te zeggen, kwestie van de markten niet op stang te jagen.

Een belangrijke maatstaf voor de inflatieverwachtingen van de eurozone op de lange termijn, de 5-jaars forward swaprente, steeg recent tot een nieuw hoogtepunt voor de afgelopen 7 jaar en ligt nu ruim boven de doelstelling van 2% van de ECB. De grote uitdaging voor de beleidsmakers is zonder enige twijfel het vooruitzicht van stagflatie, zijnde een stijgende inflatie zonder een overeenkomstige opleving in de onderliggende economie. Het onder deze omstandigheden intrekken van financiële steun kan de bedrijven schaden die profiteren van het herstel van de COVID-19 pandemie.

Deze angsten worden weerspiegeld in de obligatiemarkten in de vorm van afvlakkende curves waar kortere obligatierendementen veel sneller stijgen dan langerlopende. De kloof tussen de Duitse 10-jaars en 30-jaars obligatierentes is bijvoorbeeld op zijn smalst sinds maart 2020 – het begin van de COVID-19-pandemie – op 29,1 bp. \”Dit benadrukt de bezorgdheid van de markt dat de groeirisico\’s toenemen terwijl de centrale banken gedwongen worden tot renteverhogingen\”, zegt Rainer Guntermann van Commerzbank.