De wereldwijde vraag naar olie kan in 2022 opnieuw pieken

\"\"

De vraag naar olie kreeg vorig jaar een zware klap te verduren toen het aanvankelijk genegeerde coronavirus in China zich over de hele wereld verspreidde en tot lockdowns aanleiding gaf. Toen de pandemie in kracht afnam herstelde de vraag naar energie veel sneller dan de meesten hadden verwacht. Ondanks de bijkomende druk vanwege de groene transitie, zal de vraag naar fossiele brandstoffen ook volgend jaar en daarna blijven herstellen.

Veel kenners van de markt, waaronder ook de analisten van BP, beweerden in 2020 dat peak oil (de piek in het olieverbruik) al voorbij was en dat we uit moesten kijken naar een meer duurzame energiemix. Vervolgens begon het aantal Covid-19 gevallen in de meeste landen af ​​te nemen, met een fikse stijging van de vraag naar olie tot gevolg. Sindsdien is de vraag zo sterk hersteld dat sommige analisten waarschuwden voor de mogelijkheid van een tekort op de markt.

Saudi-Arabië waarschuwde onlangs dat te lage investeringen in nieuwe olie- en gasproductie zullen leiden tot hogere prijzen en tot aanbodtekorten. \”We gaan naar een fase die gevaarlijk kan zijn als er niet genoeg in energie wordt geïnvesteerd\”, zei de minister van Energie van het koninkrijk prins Abdulaziz bin Salman. “Onvoldoende investeringen kunnen zelfs leiden tot een energiecrisis”, zo voegde hij eraan toe.

De banken dragen bij aan de discrepantie tussen vraagvoorspellingen en aanbodrealiteit, omdat ze een toenemende druk voelen om te stoppen met zakendoen met de olie- en gasindustrie vanwege de ecologische voetafdruk. Dit kan de energiecrisis wel eens verergeren als zo’n aanbodtekort er inderdaad zit aan te komen.

Ook de analisten van de grote zakenbanken verwachten op hun beurt fors hogere prijzen vanwege de sterke vraag en een kleiner aanbod. Damien Courvalin van Goldman Sachs zei eerder deze maand dat de prijs voor een vat ruwe Brent-olie volgend jaar $ 100 zou kunnen bereiken. Analisten van Morgan Stanley verlaagden hun vooruitzichten voor olie voor het eerste kwartaal van 2022, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over omicron, maar verhoogden hun prognose voor het derde kwartaal van $ 85 per vat Brent tot $ 90 per vat.

Canada\’s BMO Markets verwacht dat de vraag naar olie volgend jaar een record zal bereiken en ook de komende jaren sterk zal blijven ondanks een tijdelijke dip in het eerste kwartaal, opnieuw vanwege de ommicron-variant van het coronavirus. De OPEC heeft in zijn laatste maandelijkse oliemarktrapport de vraagprognose voor het eerste kwartaal van volgend jaar eveneens verhoogd, ondanks de geplande vrijgaven van reserves door de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea. Volgens het kartel zal het effect van omicron op de vraag naar olie mild en van korte duur zijn, naarmate de wereld beter toegerust wordt om COVID-19 en de bijbehorende uitdagingen het hoofd te bieden\”.