Ron Paul: staan we aan de vooravond van een \”crack-up-boom\”?

\"\"

De inflatie tiert welig. Zelfs Jerome Powell is als voorzitter van de Fed gedwongen te erkennen dat deze periode van stijgende prijzen niet \”van voorbijgaande aard\” is. Zoals de bekende promotor van goud en zilver Peter Schiff het onlangs uitdrukte, is er geen plafond voor inflatie. De Federal Reserve heeft haar tijdschema voor het afbouwen van haar activa-aankopen en het verhogen van de rentetarieven versneld.

Velen in de mainstream media hebben dit een \’oorlog\’ tegen de inflatie genoemd, maar de centrale bank trekt eigenlijk met niet meer dan een proppenschieter ten strijde in een gevecht dat met bazooka’s wordt uitgevochten. Een echte strijd tegen de inflatie zou renteverhogingen vereisen die een op schulden gebaseerde Amerikaanse economie zouden doen crashen. Iets wat de Fed niet zal durven doen.

De Amerikanen voelen allemaal de impact van inflatie op hun portemonnee, maar aanhoudend stijgende prijzen zorgen ook voor structurele problemen in de economie. Zoals Ron Paul opmerkt, zou aanhoudende inflatie kunnen leiden tot een \’crash-up boom\’. Dit gebeurt wanneer de algemene bevolking zich realiseert dat constante waardevermindering van de dollar een fundamenteel gegeven is geworden. Uiteindelijk zou dit besef een valutacrisis kunnen veroorzaken. Of een \”crack-up-boom\” dus.

Staan we aan de vooravond van zo’n crack-up boom? Uit recente peilingen blijkt dat de Amerikanen aanhoudende grote prijsstijgingen verwachten. Dit geeft inderdaad aan dat we misschien op de rand staan ​​van wat Ludwig von Mises een \’crack-up-boom\’ noemde. Dergelijke explosieve golf treedt op wanneer de algemene bevolking zich realiseert dat constante depreciatie van de dollar een kenmerk van de munt is geworden en geen fenomeen van voorbijgaande aard.

Dit leidt ertoe dat mensen op zoek gaan naar alternatieven voor door de overheid uitgegeven valuta en om stijgende prijzen in hun plannen mee te nemen. De explosiegolf zal zich waarschijnlijk naar het buitenland uitbreiden naarmate meer landen de status van de wereldreservevaluta van de dollar afwijzen. Deze afwijzing zal worden veroorzaakt door een combinatie van bezorgdheid over Amerika\’s groeiende schuld en wrok tegen Amerika\’s hyper-interventionistische buitenlandse politiek.