\"\"

BofA is bearish voor de financiële markten en vreest renteschok in 2022

De strategen van Bank of America zijn voor dit jaar bearish op de financiële markten (lees: de beurs) en dringen er bij beleggers op aan om de cashposities verder uit te bouwen. Aanleiding is de verwachting dat meer inflatie en hogere rentetarieven de wereldwijde activaprijzen op hun kop zullen zetten. Hoofdstrateeg Michael Hartnett verwacht in 2022 een renteschok, na de inflatieschok van 2021 en de groeischok van 2020.

\”We zijn daarom bearish en geloven dat behoud van kapitaal dit jaar centraal zal moeten staan\”, zo luidt de conclusie van het rapport. De voorspelling van BoA staat in schril contrast met de bullish standpunten bij enkele andere Wall Street banken, waaronder Goldman Sachs Group Inc. en JP Morgan Chase & Co., die de beurskoersen volgend jaar gewoon zien doorstijgen, zij het in een gematigder tempo.

De strategen van de Bank of America waarschuwen dat de huidige cyclus de meest onconventionele cyclus ooit is en dat het daarom onwaarschijnlijk is dat het einde ervan een conventioneel pad zou volgen. Ze trekken parallellen tussen de huidige situatie en de stagflatiegolf van de late jaren zestig en vroege jaren zeventig van vorige eeuw. In een bullish scenario voor aandelen zouden de beurskoersen kunnen blijven stijgen als de Fed vastbesloten is om de reële rente diep negatief te houden, schreven ze.

De strategen uitten ook hun bezorgdheid over de risico\’s die zich in de kleine hoekjes van de markt opstapelen. \”De moeder-van-alle bubbels in crypto & tech blijft een \’fat tail\’\”, aldus het team van BoA. Daarmee wordt bedoeld dat de gekke situaties op de markt voor cryptocurrencies grote risico’s blijft inhouden. Die risico’s zou op een bepaald moment kunnen ontsporen, met alle gevolgen van dien.