Hoe groot moeten de kansen op een marktcrash ingeschat worden?

\"\"

De voormalige Amerikaanse minister van Financiën, Lawrence Summers, waarschuwde onlangs voor de mogelijkheid van een marktcrash. Tijdens het webinar van de American Council for Capital Formation (ACCF) op 14 december 2021 verklaarde Summers dat er een risico bestaat op \”spontane deflatie van de kapitaalmarkten\”. Hij voegde eraan toe: \”De Fed zal het heel moeilijk hebben om een ​​zachte landing te organiseren.

Alle pogingen tot desinflatie die we in het verleden hebben gekend wanneer de Fed ingreep in periodes van hoge inflatie, zijn in een recessie geëindigd. Soortgelijke waarschuwingen zijn er de afgelopen maanden in overvloed gegeven en dat door zeer ervaren beleggers. Op de Boston Investment Conference van 4 november 2021 verklaarde investeerder Stanley Druckenmiller: \”Deze zeepbel zit in alles. Elk activa op de planeet is er door aangetast.\”

Druckenmiller merkte op dat de dot.com-crash van 2000 beperkt bleef tot een smal segment van de markt. Ditmaal zal dat echter anders zijn. In een CNBC-interview van mei 2021 verklaarde hij: \”Ik twijfel er geenszins aan dat we in een razende manie zijn beland en dat wat alle activa betreft. Ik twijfel er ook niet aan dat dit op een onprettige manier zal aflopen, maar ik heb geen idee wanneer het gaat eindigen.\” Met andere woorden: volgens Druckenmiller is de speculatie wijdverbreid en is de potentiële schade groter dan 20 jaar geleden. De alarmlampjes mogen beginnen te flikkeren.

Nu het beleid van de Fed een agressievere wending neemt, wordt de brandslang van liquiditeiten die de manie op (vooral) de beurs heeft aangewakkerd, uitgeschakeld. Mocht de Fed niet terugdeinzen om te rente te verhogen, dan lijken de bubbeldagen geteld te zijn. De correlaties tussen de financiële markten, de economie en de schulden zijn zeer nauw. Een deflatie van financiële activa zou zeer waarschijnlijk leiden tot een terugval van de economische activiteit, politiek nog onaanvaardbaarder dan de huidige hoge inflatie. Om die reden ligt er nog een \”Powell Pivot\” in het verschiet.