Wereldwijde obligaties onder vuur terwijl uitverkoop schatkistpapier zich uitbreidt

\"\"

De wereldwijde obligatiemarkten kwamen maandag onder druk te staan ​​nadat Treasuries vrijdag in de uitverkoop waren komen te staan vanwege de toegenomen speculatie over een renteverhoging in maart door de Federal Reserve. De Duitse 10-jaars rente sprong tot nog drie basispunten onder het nulpunt. Het zou de eerste keer in 3 jaar zijn dat de Duitse basisrente positief is.

De benchmarkrendement van Australië steeg anderzijds met 7 basispunten tot 1,92%. In de Verenigde Staten bereikte de 10-jaarsrente afgelopen vrijdag de hoogste slotkoers bereikte sinds januari 2020. De obligatierendementen stijgen omdat beleggers zich steeds meer zorgen maken dat de hoge inflatie in de VS de Fed ertoe zal aanzetten het beleid sneller dan verwacht aan te scherpen. De markten verrekenen nu 4 renteverhoging in de VS, met de eerste in maart.

JP Morgan Chase & Co. Chief Executive Officer Jamie Dimon zei vrijdag echter dat de Amerikaanse centrale bank de rente tot wel 7 keer zou kunnen verhogen, terwijl miljardair-investeerder Bill Ackman pleitte voor een groter dan verwachte stap met 50 basispunten omhoog in maart. Sneller dan verwachte rentestijgingen blijven waarschijnlijk niet beperkt tot de Fed, nadat de geldmarkten al in september kort een tariefverhoging van 10 basispunten voor de Europese Centrale Bank hadden in geprijsd. Daar staat bovendien een renteverhoging met bijna 100 basispunten door de Bank of England tegenover.

Als de mondiale centrale bankiers het monetaire beleid te snel normaliseren, lopen ze het risico een volatiliteitsgolf te veroorzaken die een marktherwaardering kan genereren in sterk algoritmische markten\”, zo schreef Jamieson Coote Bonds Pty in een rapport. \”De centrale bankiers kunnen zo inderdaad de inflatie de pas afsnijden door de rente op te trekken, maar ze kunnen ook de economie de nek omwringen in een zeer rentegevoelige wereld.\”