Goud beschermt tegen systeemrisico\’s

\"\"

Ondanks de komst van hoge inflatie heeft goud tot dusver niet gereageerd op de wijze die door velen was verwacht. Wat te denken van de stelling van de Duke University professoren Campbell Harvey en Claude Erb, de voormalig commodities portfolio managers bij de TCW Group? “Goud beschermt alleen de koopkracht gemeten over zeer lange perioden, zeg maar een eeuw of meer. Over kortere perioden van inflatiedruk  fluctueert de goudprijs niet meer of niet minder dan die van enig ander actief\”.

Het zou een vergissing zijn om goud in de enge zin van het woord te positioneren als inflatiehedge, zeg maar een afdekking tegen inflatie. Terwijl goud het goed deed tijdens de inflatoire jaren zeventig deed het dat ook van 1999-2011, toen inflatie niet op de voorpagina\’s stond. Goud is een afdekking tegen systeemrisico\’s, waaronder inflatie, deflatie, verandering van het monetaire regime of gewoon de monetaire wanpraktijken die nu de overhand lijken te hebben en waarvan de uiteindelijke gevolgen nog niet zijn vastgesteld.

Wanneer inflatie zich vertaalt in een systeemrisico, wordt goud echter pas echt relevant. Naar onze bescheiden mening heeft de huidige ronde van hoge inflatie het potentieel om de financiële markten omver te werpen. Lawrence Summers, Kevin Warsh, Stanley Druckenmiller en vele andere beroemdheden zijn het daarmee eens. De remedie tegen aanhoudend hoge inflatie is namelijk vergif voor superhoge waarderingen.

Uit Paul Volckers memoires “Keeping at It “onthouden we het volgende: \”Het echte gevaar komt van het feit dat de Fed de stijgende inflatie aanmoedigt of onbedoeld tolereert terwijl de verre neefjes van die inflatie extreme speculatie en het nemen van risico’s veroorzaken. Met als gevolg zeepbellen en excessen die de financiële markten bedreigen.\”  Het kan langer duren voordat de Fed reageert dan in 2018 het geval was. Toen reageerde de centrale bank te snel, met een forse correctie in de beurskoersen tot gevolg.