Hedgefondsen wachten af wat goud betreft omdat de markten een agressieve verkrapping door de Fed verwachten

\"\"

Volgens sommige analisten, die de laatste handelsgegevens van de Commodity Futures Trading Commission hebben nageplozen, maakt de verwachting dat de Federal Reserve de groeiende inflatiedreiging met agressieve renteverhogingen het hoofd zal bieden de grote institutionele beleggers terughoudend om in de goudmarkt te duiken.

Uit de meest recente gegevens blijkt dat het sentiment onder hedgefonds- en geldmanagers wat betreft goud relatief stabiel is gebleven, waarbij de posities vorige week wat werden afgebouwd. Het uitgesplitste Commitments of Traders-rapport van de CFTC voor de week die eindigde op 4 januari toonde aan dat geldmanagers hun speculatieve bruto longposities in Comex-goudfutures met 6.137 contracten hebben verlaagd naar 124.252. Tegelijkertijd stegen de shortposities met 1.982 contracten tot 44.744.

De nettolengte van goud op de futuresmarkten staat nu op 79.508 contracten, relatief onveranderd in vergelijking met de vorige week. De goudmarkt begon de eerste week van het nieuwe jaar sterk, ondanks het neutrale sentiment onder hedgefondsen. Tijdens die week stegen de goudprijzen naar een hoogste punt in zes weken boven $1.830 per ounce; maar de markt kon die winsten echter niet vasthouden en de goudprijs viel terug onder $ 1.800.

Analisten merken op dat dreigende renteverhogingen door de Federal Reserve de goudprijs op korte termijn aan banden kunnen leggen. Volgens de CME FedWatch Tool prijzen de markten dit jaar nu vier renteverhogingen in, met de eerste stap al in maart. \”De beleggers reageerden gemengd op recente agressieve uitspraken van de Federal Reserve en de versnelling van omicron-infecties over de hele wereld.

Aan de ene kant heeft de steeds luidere, agressieve toon van de Fed de fondsbeheerders ertoe aangezet om hun lange (‘long’ is haussegericht op de futuresmarkten) blootstelling aan goud in beperkte mate te verminderen.\” zo luidt de visie van de grondstoffenanalisten bij TD Securities. Het woord is nu aan de Fed, waarbij de centrale bank uiteraard de evolutie van de inflatie van nabij zal blijven volgen.