Olieprijs kan verdrievoudigen zonder OPEC+

\"\"

De Verenigde Arabische Emiraten waarschuwen dat de olieprijzen vandaag nog hoger zouden zijn als de OPEC+ er niet was, hetgeen aangeeft dat het kartel geen gehoor zal geven aan de Amerikaanse druk om sneller olie op te pompen. \”Gelukkig hebben we OPEC+\”, zei minister van Energie van de VAE, Suhail Al-Mazrouei, op de Africa Oil Week-conferentie in Dubai. De 23-landenalliantie van grote exporteurs van ruwe olie heeft volgens hem verhinderd dat de prijzen verdubbelen of verdrievoudigen.\”

Brentolie steeg dit jaar met 62% tot bijna $ 84 per vat dankzij het wereldwijde economische herstel na de coronaviruspandemie en de leveringsbeperkingen van OPEC+. De organisatie versoepelde die beperkingen met 400.000 vaten per dag per maand. De Verenigde Staten en andere consumenten, zoals Japan en India, hebben de VAE, Saoedi-Arabië, Rusland en andere leden van de groep al herhaaldelijk opgeroepen om hun productie nog meer te verhogen. Die oproep lijkt echter aan dovemansoren te belanden.

Mazrouei herhaalde de woorden van zijn Saoedische tegenhanger, Abdulaziz bin Salman, door te stellen dat de oliemarkt veel rustiger is gebleven dan die voor aardgas en steenkool. De prijzen voor aardgas zijn dit jaar meer dan verdubbeld in Europa en Azië te midden van ernstige tekorten, waardoor de elektriciteitskosten enorm zijn gestegen en economieën van China tot India worden geraakt.

\”Als OPEC+ er niet was, zou je iets zien dat lijkt op wat er met gas en kolen is gebeurd\”, zei Mazrouei. \”We werken samen om de markt in evenwicht te brengen.\” De OPEC+ zou voorzichtig moeten blijven omdat de oliemarkt in het eerste kwartaal van volgend jaar zal overschakelen van een tekort naar een overschot. Dat zou gebeuren vanwege een terugval in de vraag. Bovendien zijn er nog steeds Covid-opflakkeringen in bepaalde landen, wat maakt dat ook op de oliemarkt voorzichtigheid is geboden. Een tekort zou sneller dan verwacht kunnen overgaan in een overschot.