Russische beer en inflatoire hydra stuurden goud naar $ 1840

\"\"

De goudprijs schoot vorige week naar omhoog toen de investeerders bang werden door berichten over een zogenaamd dreigend militair conflict in Oost-Europa. President Biden voorspelde dat Rusland Oekraïne zou binnentrekken, waarbij we ons afvragen wie de Amerikaanse president dat in zijn oor is komen fluisteren. De dreiging van een invasie en een hernieuwing van een conflict verzwakte echter meteen de risicobereidheid onder beleggers.

Om het geopolitieke plaatje compleet te maken, vuurde Noord-Korea vorige week opnieuw raketten af ​​(vorige week maandag voerde het land zijn vierde rakettest van het jaar uit), terwijl terroristen de Verenigde Arabische Emiraten aanvielen met drones.  De verhoogde risicoaversie zou de vraag naar veilige havenactiva zoals goud moeten stimuleren, wat inderdaad ook gebeurd is. Het gele metaal heeft nog steeds de neiging om te profiteren van grotere onzekerheid. Beleggers moeten echter

onthouden dat geopolitieke risico\’s meestal slechts een kortstondige reactie veroorzaken. Goud presteerde tot dusver behoorlijk goed in januari. De beleggers schrokken zich een hoedje voor de Russische beer, maar misschien nog meer van de inflatoire hydra die de kop heeft opgestoken.

In het VK steeg de inflatie in december met 5,4%, de hoogste sinds maart 1992. Ondertussen steeg de inflatie in Canada met 4,8% en dat was ook het hoogste tempo in 30 jaar. Bovendien zijn de prijzen van ruwe olie gestegen tot ongeveer $ 86,5 per vat. De timing voor die stijging kon niet slechter zijn, aangezien de inflatie al hoog is terwijl hogere olie in de toekomst een nog hogere CPI impliceert.

Goud zou daarom de stijging van de olieprijzen moeten verwelkomen en heeft dat ook gedaan. Aan de andere kant zou het de Fed ertoe kunnen aanzetten om krachtiger en agressiever te reageren om haar monetair beleid te verkrappen. Wat betekent de recente mini-rally voor de goudmarkt? Welnu, het is nooit een goed idee om verregaande conclusies te trekken uit korte termijn bewegingen, vooral wanneer die veroorzaakt worden door geopolitieke factoren.

Dat gezegd zijnde, mogen de beleggers zeker niet vergeten dat 2022 het jaar zal zijn dat de verkrappingscyclus van de Fed wordt ingezet. Al deze factoren kunnen dit jaar belangrijke tegenwind zijn voor goud, maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. De beleggers kunnen echter ook onderschatten hoe het monetaire beleid van de Fed de marktomstandigheden zal beïnvloeden, want de gevolgen van dat beleid vallen moeilijk in te schatten.

De agressieve houding van de Fed houdt immers ook risico\’s in voor de financiële markten en de economie als geheel. Vrijwel elke verkrappingscyclus in het verleden heeft geleid tot een economische crisis. Ter herinnering: na vier verhogingen in 2018 moest de Fed haar standpunt omkeren en in 2019 verlagen. De Fed signaleerde dit jaar niet alleen enkele verhogingen, maar ook een vermindering van haar balans. Gezien de enorme schuldenlast van de economie en de verslaving van Wall Street aan gemakkelijk geld, is het misschien te veel om te slikken. Tegen die achtergrond is niet verwonderlijk dat de goudprijs is beginnen te stijgen.