Zal de beurscrash nog erger worden?

\"\"

Vrijdag was opnieuw een bloedrode dag op de Amerikaanse beurzen, de technologiegeladen Nasdaq index werd afgevlagd met een verlies van 2,72%. Daarmee dreigt de Nasdaq regelrecht op een bear market scenario af te stevenen. Zal de beurscrash (als we dat woord al mogen gebruiken) nog erger worden?  Sinds de top van de technologietop in november werd bereikt, zijn veel mega-cap technologieaandelen fors in koers gedaald.

Ondanks de scherpe koersdalingen zijn veel aandelen echter nog verre van goedkoop. We mogen verdere koersdalingen verwachten als gevolg van een veranderend economisch klimaat en een verkrapping van het monetair beleid door de Fed. Als de S&P 500 steun op korte termijn wordt doorbroken, zijn de kansen op een verdere correctie met 10% waarschijnlijk. Enkele techno’s hebben echter al fors terrein moeten prijsgeven.

Van piek tot dal daalde Nvidia (NVDA) met 25%, Advanced Micro Devices (AMD) 24%, Tesla (TSLA) 28%, Meta (FB) 17%, Amazon (AMZN) 16% en Microsoft (MSFT) 14%. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar veel technische topaandelen en andere groeinamen zijn met vergelijkbare marges gedaald, in veel gevallen soms zelfs  nog erger. Wat is eigenlijk het probleem waar de beurs mee wordt geconfronteerd?

Het betreft een combinatie van factoren. De afbouw van de Fed is begonnen, de eerste gepubliceerde bedrijfswinsten in het nieuwe jaar waren teleurstellend, het momentum en de technische omstandigheden blijven verzwakken en mogelijk de belangrijkste factor is dat de waarderingen nog steeds erg hoog zijn. Inderdaad, de waarderingen vormen nog steeds een groot probleem en Nvidia is daar een goed voorbeeld van.

Het aandeel Nvidia is met 25% gedaald sinds de top, maar het aandeel is echter nog steeds duur. Consensus EPS-schattingen illustreren dat Nvidia dit jaar ongeveer $ 5 zou moeten verdienen, waardoor de verwachte P/E-ratio op een stevige 52 zou komen. Bovendien zou het bedrijf in 2022 ongeveer $ 31 miljard aan omzet moeten behalen, waardoor de prijs / verkoopverhouding nog steeds torenhoog zou zijn 22. Nvidia zal vanaf H2 2022 waarschijnlijk een relatief bescheiden omzet en winst per aandeel (15-20%) zien. Daarom lijkt dit aandeel hier nog steeds overgewaardeerd, zelfs na een daling van 25%.